Exalumnes del col·legi de Jesuïtes Casp de Barcelona reclamen als Mossos d'Esquadra, la Fiscalia i les conselleries d'Educació i de Justícia que actuïn d'ofici davant els abusos sexuals comesos per part de religiosos del centre cap a menors que estudiaven allà. Així consta en un informe elaborat pels exalumnes, al qual ha tingut accés EFE, i que arriba un any després que saltessin a l'esfera pública diversos casos ocorreguts al centre. El maig de 2023, antics alumnes del col·legi es van mobilitzar, van crear un grup de suport a possibles víctimes i 234 antics estudiants van signar una carta demanant accions més contundents als responsables de l'escola i que s'obrís la via de la justícia ordinària contra el religiós Francesc Peris, que recentment ha reconegut la seva culpabilitat.

En l'informe, els exalumnes denuncien que enguany la Companyia de Jesús “no ha fet passos prou significatius per incidir en la veritat, la justícia i la reparació dels abusos sexuals que durant dècades es van dur a terme en el col·legi”. També reclamen la creació d'una comissió de seguiment interdepartamental sobre els abusos perpetrats per religiosos de Jesuïtes Casp formada per representants de les conselleries d'Educació, Justícia, Salut i Interior, Mossos d'Esquadra i les Sindicatures de Greuges de Catalunya i de Barcelona.

La prescripció dels casos d'abús sexual no justifica que les autoritats públiques no actuïn de forma decidida i continuada” perquè “la petjada emocional de les víctimes no ha prescrit, la necessitat de saber realment els fets tampoc ha prescrit i la possibilitat de recaptar nova informació que permeti canalitzar judicialment casos no prescrits tampoc es pot donar per tancada”, assenyalen en el text. Aquest any han arribat 15 denúncies d'abusos al correu electrònic habilitat per part del grup de suport a les víctimes, algunes d'elles coincidents amb les quals ja s'havien fet públiques, segons consta en l'informe.

“Mesos després de la publicació dels fets no s'ha pres cap mesura contundent”

Els antics alumnes denuncien que “sense la pressió social i mediàtica no s'haguessin produït passos per esclarir els fets i assumir responsabilitats”. “Encara que valorem positivament que la Companyia de Jesús hagi fet alguns moviments, els passos que ha realitzat fins al moment semblen més dirigits a protegir la institució religiosa que a defensar i reparar a les víctimes”, subratllen en l'informe. En concret, denuncien que “mesos després de la publicació dels fets no s'ha pres cap mesura contundent” en relació amb l'abusador confés Francesc Peris “ni s'han donat a conèixer els resultats de les recerques [internes] dutes a terme fins al moment”.

També critiquen que “els germans jesuïtes denunciats formalment a la policia o acusats internament mai han estat expulsats de l'orde religiós i que, fins fa poc, han gaudit de reconeixement social per part de la Companyia de Jesús”. Així mateix, denuncien que l'ordre “encara no ha demanat públicament que no prescriguin els casos de pederàstia” ni “ha comunicat quines mesures de reparació ha pres envers les víctimes reconegudes”. La resposta institucional “ha estat poc transparent i no garanteix la independència del procés”, ja que “l'auditoria dels fets i la mediació amb les víctimes han estat contractades i pagades per la mateixa Companyia de Jesús, la qual és part implicada”, assenyalen.

Reclamen als Jesuïtes que col·laborin activament amb la Justícia

“No ens consta que la Companyia de Jesús hagi fet arribar proactivament documents ni testimoniatges a la fiscalia ni a cap administració pública per esclarir fets”, afegeixen. Per això, reclamen a l'orde religiós que “lliuri als Mossos d'Esquadra, Fiscalia i al Departament d'Educació qualsevol informació i documentació relacionada amb casos d'abusos sexuals als seus centres escolars”. També demanen que la Companyia “detalli les mesures preses fins al moment cap als abusadors i les víctimes dels casos d'abusos sexuals que s'han perpetrat en el col·legi dels Jesuïtes Casp”.

Així mateix, li reclamen “transparència en les actuacions que afecten casos del passat” i que “quan es tingui coneixement que un membre de la Companyia ha comès un abús, l'organització actuï en conseqüència, actuant d'ofici i presentant denúncia de tots els casos que coneixen”. Una altra de les demandes és l'“assumpció de responsabilitats dels equips directius” del col·legi Jesuïtes Casp en els diferents cursos en els quals es té constància dels abusos, mentre que eren “vetlladors de la integritat dels alumnes de totes aquestes promocions” i que “es depurin responsabilitats”.

Falten protocols i canals de denúncia independents

Els exalumnes consideren imprescindible que les actuacions específiques generades pel cas dels jesuïtes de Casp “ajudin a protocol·litzar actuacions sobre casos d'abusos sexuals del passat que hagin succeït en altres centres escolars”. Per a la definició de protocols i mesures de prevenció, consideren que és important “fixar especial atenció a les particularitats que presenten els centres privats religiosos” atès que “els espais de recés i consell espiritual han estat escenaris habituals d'abusos sexuals i que els sistemes de governança escolar eclesiàstics, que tenen naturalesa privada i jerarquitzada, semblen contribuir a aquests delictes”.

Els Jesuïtes tenen actiu des de 2018 el ‘Canal Protecció Jesuïtes’, però els exalumnes afirmen que “no reuneix les garanties necessàries d'independència”. Per això, per a major eficàcia en les denúncies, proposen “revisar i actualitzar els serveis existents per establir un canal i unitat d'atenció als abusos sexuals en entorns escolars que sigui únic, públic, independent, interdepartamental, vinculant, professional, permanent, retroactiu i amb recursos suficients”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!