234 exalumnes de l'escola Jesuïtes de Casp de Barcelona han exigit per carta una condemna pública a l'escola als presumptes abusos d'un sacerdot de la congregació destapats per El País. Els abusos van ser denunciats l'any 2021 al Vaticà i a la Conferència Episcopal Espanyola, però els exalumnes lamenten que fins al moment no hi ha hagut "posicionament ferm i públic de condemna per part de la institució". Els fets denunciats s'haurien produït, primer al centre barceloní, i després a Bolívia, on Francesc Peris hauria estat destinat després dels primers fets. "Considerem d'extrema gravetat que la Companyia de Jesús no hagi actuat de manera decidida per facilitar la investigació", diu l'escrit, dirigida aquest dilluns al col·legi i al Departament d'Educació.

Els exalumnes demanen una investigació interna dels jesuïtes

Els alumnes signants de la missiva no estan vinculats a la congregació de cap manera i formen part de diferents promocions que han estudiat al centre. Segons un dels signants de la carta, Jordi Nomdedeu, les persones que han donat suport al text van tenir contacte amb Peris durant tots els anys que van estudiar a l'escola. Tanmateix, no descarta que entre els signants també pugui haver-hi alguna víctima de les actituds punibles presumptament comeses per Peris, ja que, fins al moment no té constància que s'hagi presentat cap denúncia des d'aquest col·lectiu. Paral·lelament, El País afirma que ha recopilat fins a 10 testimonis d'exalumnes que han reconegut que Peris va abusar d'ells. "De cap manera podrà considerar-se com a resposta vàlida i suficient lamentar els fets sense condemnar-los, fer comunicats de caràcter merament intern, protegir la identitat de l'agressor i obviar els mecanismes de denúncia per la via judicial", alerten els exalumnes a la carta.

La carta enviada als Jesuïtes exigeix que es posin a disposició de les víctimes i que estableixin una investigació interna per descobrir si els "diferents trasllats de centre" de Peris "van estar mediats per possibles denúncies o per indicis de possibles abusos". A banda, també reclama que s'investiguin possibles abusos d'altres membres de la congregació "així com els encobriments per fer-los possibles", i en cas que fos necessari, que es denunciïn "per la via judicial". També demana que es retiri de l'exercici d'activitat i càrrecs qualsevol persona implicada en aquests casos i que es retiri qualsevol reconeixement a Peris i a qualsevol altre autor o còmplice de fets com els denunciats. Finalment, exigeixen la col·laboració de la congregació amb els mitjans de comunicació, l'establiment de protocols i mesures per proporcionar "entorns segurs" als alumnes dels centres educatius de l'ordre i que els Jesuïtes se sumin a la petició perquè els delictes de pederàstia i violència sexual contra menors no prescriguin.

Compromís inequívoc de crear entorns segurs

La resposta dels Jesuïtes ha estat immediata, i a través, d'un comunicat al seu portal web ha mostrat el seu compromís "inequívoc de crear entorns segurs", un objectiu que segons afirmen treballen des de fa anys. A banda, també han revelat que des del 2018 hi ha obert un procés de "revisió del passat per escoltar i acompanyar" les possibles víctimes d'abusos, un procés que porten conjuntament amb la província d'Espanya de la companyia de Jesús. Els resultats de la investigació es van revelar en un informe l'any el 2021 "i les posteriors actualitzacions".

En relació amb les informacions sobre Francesc Peris, els Jesuïtes afirmen que el Superior Provincial de la Companyia de Jesús a Espanya ha obert una "investigació prèvia" per determinar "el possible inici d'un procés canònic". A més, apunten que Peris va ser apartat del centre el 2005 i des d'aleshores es troba amb mesures de restricció i supervisió de l'activitat "arran d'una denúncia rebuda en aquell moment per una conducta impròpia". Ara, l'aparició de noves informacions ha comportat una nova investigació, per la qual cosa demanen "que qualsevol víctima o testimoni que pugui referir qualsevol informació sobre aquest cas", es posi en contacte amb la congregació.