El ciberatac que va patir l'Hospital Clínic de Barcelona aquest diumenge ha afectat milers de pacients. El segrest informàtic ha obligat el centre a suspendre visites, intervencions quirúrgiques i de radioteràpia. Entre els pacients afectats hi ha Montse Candini, exalcaldessa de Calella després de renunciar al càrrec el passat mes de maig per motius de salut. Candini ha explicat, a través d'una piulada, que arran de l'atac informàtic no podrà rebre la sessió de quimioteràpia per tractar el càncer que pateix. "El ciberatac a l'Hospital Clínic és amoral, inhumà", ha assegurat a les xarxes socials. 

L'exalcaldessa del PDeCAT ha detallat que no li poden fer la sessió de quimioteràpia perquè "abans han de fer una analítica per saber com tens les plaquetes i saber si pots fer front" al tractament. Per culpa del ciberatac, segons ha exposat, no han pogut fer-li aquestes proves necessàries i "el protocol s'atura fins que es té aquesta informació".  Així mateix, Candini ha volgut enviar "molta força" als directius i professionals del Clínic, els quals ha assegurat que són "sempre la nostra garantia de supervivència".

En total, l'Hospital Clínic ha hagut de suspendre unes 150 les intervencions, fins a 3.000 visites i entre 300 i 400 extraccions pel ciberatac, segons ha informat aquest dilluns el director mèdic de l'Hospital Clínic, Antoni Castells. Ahir diumenge, l'activitat a l'hospital era fonamentalment d'urgències i es va poder treballar amb normalitat, encara que més lentament en haver d'utilitzar el paper en lloc del sistema digital habitual. Des del centre han reiterat que el sistema de base de dades SAP està íntegre i no ha patit cap afectació, mentre que el sistema de comunicació és el que ha quedat malmès per l'atac. Això, segons han detallat, no els permet accedir a les dades, ni bolcar-hi nova informació.

El Clínic vol reprendre l'activitat

A pesar de l'atac, el Clínic vol començar a recuperar la normalitat a partir d'aquest mateix dimarts. Segons afirma un comunicat emès aquest vespre per l'hospital, serà una recuperació progressiva i lenta per reprogramar a poc a poc les visites i les cirurgies de més urgència que havien estat suspeses. Els treballs tècnics fets des del moment de l'atac han permès reactivar l’accés a una part dels sistemes informàtics afectats i d’aquesta manera es podrà recuperar una part de l’activitat assistencial prevista.

Qui hi ha darrere del ciberatac?

El secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Sergi Marcén, ha afirmat que encara no es coneix l'origen d'aquest ciberatac i que l'única informació que s'ha pogut saber és que es va fer des de fora de les fronteres de l'Estat. Els Mossos i la Interpol treballen per recopilar més informació, mentre que els atacants, l'empresa Ransomhouse, encara no han enviat cap missatge per demanar un rescat econòmic per les dades, una acció que sol ser habitual en aquest tipus de segrest informàtic. Tot i la possible petició de rescat, el director general de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomás Roy, ha descartat "cap mena de negociació per pagar ni un cèntim".