L'Hospital Clínic segueix afectat pel ciberatac que va patir el passat diumenge. Els efectes d'aquest ha obligat l'hospital a desprogramar les consultes externes i les cirurgies no urgents previstes per aquest dilluns. Tot i això, el Govern ha informat que el centre mantindrà tota l'activitat urgent i d'hospitalització a les seves seus. També continuen en marxa altres serveis com l'hospitalització domiciliària, els hospitals de dia, la radiologia, les proves endoscòpiques, les exploracions radiològiques, la diàlisi i la farmàcia ambulatòria. Tot i això, els codis més urgents com els infarts o els ictus es desviaran a altres centres. Tampoc es faran sessions de radioteràpia oncològica.

El ciberatac es va detectar el passat diumenge poc després de les 11 del matí i, fins ara, no hi ha una previsió de quant es podrien allargar les afectacions per aquest atac. Aquest matí a les 9 hores, des de la institució s'informarà de les novetats respecte a l'estat de l'hospital després d'aquest atac. Per ara encara es recomana evitar desplaçar-se a aquest centre sanitari. "No donem l'abast. És un risc per a la gent que pugui venir aquí a tractar-se i que no se la pot atendre bé", advertía diumenge Mireia Gómez, infermera del servei de transfusions. 

La mateixa infermera i altres pacients exposaven ahir que els sanitaris no poden accedir a l'historial de les persones que atenen i ho han de fer "tot a mà". "Cada cop s'anaven penjant més els programes, les impressores deixaven de funcionar, va anar caient a poc a poc fins que va deixar de funcionar", va narrar Paula Fortuny, qui es trobava a l'hospital acompanyament a la seva mare. Per la seva banda, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya segueix treballant per recuperar la normalitat i rehabilitar el sistema informàtic. Mentrestant, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) deriva nous pacients a altres hospitals de la ciutat de Barcelona.

Un ciberatac ransomware, dels més comuns actualment

L'atac ha sigut de tipus ransomware, és a dir, l'equip s'ha centrat a encriptar les dades del sistema per posteriorment sol·licitar un rescat per aquestes. Així doncs, es tracta d'un programari maliciós que impedeix que les víctimes puguin accedir als seus propis arxius i dades, per recuperar-los els atacants demanen un pagament, malgrat que els experts recomanen no caure en l'extorsió, ja que per estadística qui acaba pagant torna a ser víctima d'un atac similar en pocs mesos. 

Aquest tipus d'atac és el mateix que van patir l'octubre passat els hospitals Moisès Broggi, Dos de Maig i General de l'Hospitalet de Llobregat, o la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l'octubre del 2021.