El Clínic començarà a normalitzar aquest dimarts la situació després del ciberatac que va patir el diumenge i que va deixar fora de funcionament els sistemes informàtics de l'hospital. Segons afirma un comunicat emès aquest vespre per l'hospital, serà una recuperació progressiva i lenta i s'aniran recuperant a poc a poc les visites i les cirurgies de més urgència que havien estat suspeses. Els treballs tècnics que s’han dut a terme des del moment de l'atac han permès reactivar l’accés a una part dels sistemes informàtics afectats i d’aquesta manera es podrà recuperar una part de l’activitat assistencial prevista. 

Concretament, durant el dia de demà començaran les Consultes Externes amb un 10% d’activitat. Els pacients que podran visitar-se rebran una trucada de l’hospital per confirmar la seva visita i els que seran reprogramats, se’ls anirà avisant pròximament. També es tornarà a fer activitat quirúrgica. Està previst recuperar entre el 40% i el 50% de les operacions electives a la seu Villarroel. Segons resa el comunicat, els criteris per a anar recuperant activitat és que hi hagi "la màxima seguretat del pacient" i per això la previsió és que es faci de manera molt progressiva. Per ara no hi ha data per arribar a la situació anterior a l’atac.

També es mantindrà tota l’activitat urgent i d’hospitalització a totes les seus del Clínic (Villarroel, Plató i Maternitat), i funcionarà l’hospitalització domiciliària, els hospitals de dia, radiologia, proves endoscòpies, exploracions radiològiques i farmàcia ambulatòria. En canvi, el centre d’extraccions i la radioteràpia oncològica continuen ajornant visites i es redirigeixen els codis urgents (infart, ictus, etc.) a altres centres.

El Ransomware: els ciberatacs més comuns

L'atac que ha patit l'Hospital Clínic ha sigut de tipus ransomware, és a dir, l'equip s'ha centrat a encriptar les dades del sistema per posteriorment sol·licitar un rescat per aquestes. Així doncs, es tracta d'un programari maliciós que impedeix que les víctimes puguin accedir als seus propis arxius i dades, per recuperar-los els atacants demanen un pagament, malgrat que els experts recomanen no caure en l'extorsió, ja que per estadística qui acaba pagant torna a ser víctima d'un atac similar en pocs mesos. 

Ja s’han filtrat dades sanitàries segrestades

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha titllat aquest ciberatac de "complex i transversal". Segons l'ACC el funcionament habitual de Ransom House, l'organització que ha dut a terme l'atac, és una extorsió doble: per una banda, impedeix el funcionament normal de la institució atacada per forçar-la a pagar i recuperar la normalitat; i, d’una altra, amenaça de filtrar dades. Segons que ha informat Tomàs Roy, director general de l’agència, ja s’han filtrat unes quantes dades extretes dels sistemes de l'hospital, tot i que a hores d'ara es desconeix l'abast d'aquesta filtració que podria comprometre informació confidencial. Aquest atac segueix la mateixa metodologia que el que va patir la Universitat Autònoma de Barcelona l'octubre de 2021, que va deixar la xarxa interna del centre inutilitzada durant més de dos mesos.