La pneumònia continua sent la causa principal de mortalitat infantil per infecció a tot el món, emportant-se la vida d'aproximadament 700.000 nens cada any. Segons dades recents, tres de cada quatre morts són de nadons menors d'un any. S'estima que més de 2.000 nens moren diàriament a causa d'aquesta malaltia, la qual cosa equival a una mort cada 42 segons. Lamentablement, la majoria d'aquestes defuncions es produeixen en països de baixos i mitjans ingressos, i la majoria són prevenibles.

En vista d'aquesta situació crítica, és fonamental intensificar els esforços a nivell global per protegir, prevenir, diagnosticar i tractar la pneumònia infantil, amb l'objectiu d'acabar amb les morts evitables de nounats i nens menors de cinc anys per l'any 2030. Tot això en un context global en el qual la pandèmia de COVID-19 ha provocat el retrocés més gran en vacunació infantil en gairebé tres dècades. Per avançar cap a aquest objectiu, el 26 i 27 d'abril es va celebrar el segon Fòrum Global de Pneumònia Infantil en CaixaForum Madrid, amb la participació de més de 300 assistents. Entre ells, alts càrrecs de 14 governs els països dels quals registren el 60% de totes les morts per pneumònia infantil, membres del Govern espanyol, líders de les Nacions Unides i d'agències de desenvolupament multilaterals, grans donants, ONG, empreses privades i la comunitat científica. En aquest fòrum es van analitzar els nous desafiaments que es presenten després de la pandèmia i es van discutir les mesures que s'han de posar en marxa per part dels governs per reduir les morts infantils per pneumònia, accelerant l'èxit de l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible de supervivència infantil (ODS 3).

Després de tres anys d'aturada forçada per la pandèmia, i amb Espanya com a seu novament, Fundació "la Caixa" i onze organitzacions internacionals líders en salut i infantesa més (la Fundació Bill & Melinda Gates, UNICEF, ISGlobal, USAID, Gavi, Every Breath Counts, Save the Children, Unitaid, PATH, Child Health Task Force i CHAI) es van unir per organitzar el Fòrum i tornar a abordar un dels majors i més greus desafiaments que enfronten els nens i nenes de tot el món.

9 (1)
 

El president de l'UNICEF Espanya, Gustavo Suárez Pertierra, va destacar que, encara que existeixen eines per prevenir les morts infantils per pneumònia, no es podran evitar si no es garanteix l'accés a vacunes, diagnòstics precisos i tractaments eficaços per als nens més vulnerables. Suárez ha posat èmfasi en la necessitat d'un compromís global per fer arribar aquestes eines als més necessitats. Tanmateix, la pandèmia ha debilitat els sistemes de salut a nivell mundial i ha interromput la vacunació infantil en la majoria dels països. Segons Suárez, això es deu a l'enorme pressió patida pels sistemes de salut, la desviació dels recursos cap a la vacunació contra el COVID-19, l'escassetat de personal sanitari i les mesures de confinament.

Es calcula que, entre 2019 i 2021, 67 milions de nens i nenes es van quedar sense vacunar totalment o parcialment i que els nivells de cobertura de vacunació van disminuir a 112 països, segons dades de l'Estat Mundial de la Infantesa 2023. En concret, només el 51 % dels nens a tot el món reben les tres dosis de la vacuna antipneumocòccica conjugada (PCV), que prevé la pneumònia, entre altres malalties. En aquest sentit, la directora de l'Àrea d'Internacional de la Fundació "la Caixa", S.A.R. la infanta senyora Cristina, ha declarat que la pneumònia és una de les malalties que més mata i que és necessari fer front a ella per aconseguir un progrés econòmic i uns sistemes sanitaris forts.

La tasca de Fundació "La Caixa" per la salut universal

Millorar la salut als països en vies de desenvolupament és una de les intervencions més eficaces per lluitar contra el cercle viciós de pobresa i malaltia. Per això, sempre ha estat una de les prioritats de Fundació "La Caixa" amb projectes com l'Aliança per a la Vacunació Infantil. L'any 2008 Fundació "la Caixa" es va convertir en el primer soci privat de Gavi, the Vaccine Alliance a Europa, amb l'objectiu de contribuir a augmentar l'ús equitatiu de les vacunes en països de renda baixa i mitja i reduir així la mortalitat dels més petits. A més, alhora va llançar l'Aliança per a la Vacunació Infantil per donar l'oportunitat d'afegir-se a la lluita contra la mortalitat infantil a les empreses, com a part de la seva responsabilitat social; a clients i empleats, com una iniciativa de filantropia, i a les persones que desitgin ajudar a salvar la vida dels nens a través de microdonatius.

La Fundació "la Caixa" i la Fundació Bill i Melinda Gates multipliquen per quatre cada donació amb aportacions paral·leles per incrementar els esforços contra la mortalitat dels més petits.

FireShot Capture 069 Branded Content FLC Fòrum Pneumònia El nacional adomingo@elnacional. mail.google.com
 

D'aquesta manera, Fundació "La Caixa" reforça les aliances estratègiques internacionals en salut global posant el focus en una de les principals causes de mortalitat infantil: la pneumònia, a més de la malària. Donis de 2008, ja s'han vacunat prop de 8 milions de nens i nenes a Moçambic i Etiòpia contra la pneumònia i s'han rebut més de 39 milions d'euros en donacions.

En resum, ara més que mai, després de la pandèmia, ha quedat en evidència la importància de comptar amb sistemes de salut forts i capaços de brindar atenció a tots els nens, especialment respecte a la vacunació i altres serveis essencials de salut. És fonamental realitzar un esforç de recuperació a gran escala per protegir els nens que han quedat fora a causa de les interrupcions en la vacunació i atenció a la salut provocades per la pandèmia, així com a aquells que ja estaven en situació de vulnerabilitat. És el moment de construir sistemes de salut sòlids que puguin garantir l'accés equitatiu a serveis de salut essencials per a tots els nens, a tot arreu del món.