Google ha incorporat la llengua catalana com a idioma d'ús al seu nou model d'Intel·ligència Artificial (IA) denominat PaLM2, segons ha informat la Plataforma per la Llengua. Aquesta decisió significa que 25 nous productes de Google que estan basats en aquesta IA, com Bard o Chirp també seran accessibles en llengua catalana.

La nova versió PaLM2, i els productes de Bard i Chirp, volen destronar el lideratge que ha adquirit ChatGPT pel que fa a la IA. Segons Google, amb la seva proposta han superat el model anterior en tres grans conceptes: la capacitat d'interactuar a alt nivell en 100 idiomes, inclosos els modismes, els poemes i les endevinalles; l'entrenament del model amb estudis científics i expressions matemàtiques, cosa que ha ampliat el sentit comú i la lògica, i la capacitat d'escriure codis en llenguatges com Python, JavaScript, Prolog, Fortran o Verilog. A més ha inclòs fonts que no estan en anglès. Google assegura que el model ha aconseguit superar els exàmens per a la llicenciatura de Medicina als EUA, amb nivell expert, i que el model incorpora la detecció de programari maliciós i la resolució de problemes.

El xatbot Google Bard, rival directe del ChatGPT, s'ha posat en funcionament aquest dijous a 180 països, i en anglès, japonès i coreà. Encara no es pot visionar des de la Unió Europea, a l'espera de les clarificacions legals, però quan es pugui veure inclourà el català. L'expert en el món digital Albert Cuesta ha indicat que l'idioma propi de Catalunya, el País Valencìà i les Illes Balears serà una de les 40 llengües que s'activaran en la nova fase.

Google Chirp és un assessor virtual de veu que a partir d'ara també incorporarà el model PaLM2, i per tant també parlarà en català. D'altra banda, Google Maps, un dels GPS més utilitzats del món juntament amb Apple Maps, ja dicta les indicacions en català. Si bé el text ja estava disponible en català, fins ara la veu del navegador no estava en l'idioma propi.

D'altra banda, l'empresa també ha anunciat aquest dijous un traductor que no només tradueix vídeos, sinó que canvia els moviments de llavi de l'orador segons l'idioma. També actua així gràcies a la IA.