L’edifici històric de la Universitat de Barcelona ha estat ocupat aquest matí per un grup d’estudiants universitaris. Segons ha informat el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), aquesta mesura de força pretén exigir als rectors de les universitats catalanes que signin el manifest Compromís contra la crisi educativa, que recull cinc punts bàsics per impulsar els canvis necessaris cap a un model públic i equitatiu.

Per mitjà d’un tuit, el SEPC considera que la universitat pública “està en una situació límit” i per això asseguren que l’ocupació es fa “per defensar-la”. “No marxarem fins a ebre resposta”, afegeixen. Per entrar a l'edifici, un grup de manifestants ha mogut contenidors d'escombraries i els ha col·locat davant d'alguns dels accessos. La intenció dels ocupants és quedar-se a passar-hi la nit si no obtenen resposta abans.

TUIT ocupacion universitat barcelona sepc

Aquesta acció se suma a la que va tenir lloc la setmana passada, quan un grup d’uns 150 estudiants van tallar durant bona part del matí del dimecres 14 d’abril l'avinguda Diagonal de Barcelona a la zona universitària. La petició era la mateixa, reclamar el "compromís" dels rectors per revertir la crisi educativa.

Amb el tall de la Diagonal es va donar el tret de sortida a diverses mobilitzacions en el marc de la campanya impulsada amb el manifest Compromís contra la crisi educativa.

Cinc reclamacions

El manifest que defensen els manifestants consta de cinc punts i el primer d'aquests és l'equiparació dels preus de màsters i graus i de graus entre si. En segon lloc, demanen que la remuneració de les pràctiques sigui obligatòria, i en tercer, que es doni suport a l'absolució de tots els encausats per defensar la universitat pública. En quart lloc, els universitaris volen un pla de xoc contra l’“emergència lingüística”, i en cinquè, protocols feministes efectius i revisió dels plans docents.

El Compromís defensa que l'educació ha de ser gratuïta perquè és “un dret que s'ha de garantir”. Aposta per una remuneració de les pràctiques equivalent al salari mínim interprofessional i que es garanteixi la totalitat de la docència en català en tres anys. També en tres anys demana que es creï un protocol únic per a totes les universitats públiques i que s'augmenti la presència d'aquestes en els plans docents.

 

Imatge principal: Un grup d'estudiants ocupa l'edifici històric de la Universitat de Barcelona / SEPC