Un estudi liderat per l'Hospital Sant Joan de Déu ha constatat que els infants que han anat a un casal d'estiu han transmès la covid-19 a altres menors i adults amb una reproducció (R0) del 0,3, una xifra que queda lluny de la taxa observada entre la població general de la mateixa zona, que ha estat d'entre l'1,7 i el 2.

Els investigadors han conclòs que el treball en grups estables i el rentat de mans molt freqüent -5 cops al llarg de la jornada- són els elements de prevenció que més han contribuït a aquesta transmissió baixa. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat que l'estudi "avala" les mesures de seguretat però ha advertit que la situació dels casals no és extrapolable a les escoles: "Els escenaris seran molt canviants".

L'anàlisi, que forma part del macro projecte de recerca Kids Corona, ha recollit mostres de més de 1.900 infants i monitors de 22 casals d'estiu de l'àrea metropolitana de Barcelona, als quals se'ls ha practicat un test PCR en saliva gairebé cada dia durant cinc setmanes. També s'han estudiat altres grups de convivència d'altres casals en què un dels infants o el monitor eren positius de covid-19.

Els resultats preliminars presentats aquest dimecres complementen l'estudi presentat al juny sobre la taxa d'infecció de covid-19 en infants. Ara, els investigadors han volgut comprovar quina capacitat de transmissió del virus té la canalla en l'entorn dels casals d'estiu, com a pas previ a analitzar la transmissió dins les escoles.

1.900 persones analitzades

De les 1.900 persones analitzades, es van identificar 39 positius de covid -30 infants i 9 monitors-, els quals tenien un total de 253 nens i nenes considerats contactes directes. D'aquests, es van detectar 12 contagis. Això representa que la taxa de transmissió ha estat del 0,3, una xifra "sis vegades inferior a la taxa de la població general", han destacat els investigadors durant la presentació dels resultats.

Pel que fa a les edats dels infants participants a l'estudi, l'equip de recerca ha assenyalat que els nens i nenes menors de 12 anys van mostrar la mateixa capacitat de transmissió de la malaltia que els que tenien entre 13 i 17 anys.

La higiene de mans, el treball en grups 'bombolla' –sempre els mateixos components- i el predomini d'activitats a l'aire lliure són els factors que més han destacat el cap de Pediatria de Sant Joan de Déu, Juanjo Garcia, i la investigadora principal de l’estudi, Iolanda Jordan, per explicar una taxa de transmissió tan baixa als casals analitzats.

"Hem comprovat que als centres on hi havia rentat de mans cinc cops al dia, la transmissió del virus ha estat gairebé nul·la si ho comparem amb altres casals on no hi havia una neteja tan freqüent", ha assenyalat Jordan, que ha demanat "tenir molt en compte" aquesta mesura de cara a l'inici del curs escolar. Al seu torn, Garcia ha remarcat que és "clau" que les escoles apostin per fer activitats a l'aire lliure i en espais ventilats.