És l’estàtua més famosa del planeta, la més visitada i la més fotografiada. Situada a la desembocadura del riu Hudson, davant els ulls de l’impetuós barri de Manhattan, a Nova York, trobem l’estàtua de la Llibertat, amb el nom originari de La llibertat il·luminant el món -La Liberté éclairant le monde, en francés-. El seu origen es remunta al país veí, quan França el 1876 regalava a Estats Units aquesta obra. El motiu rau en la commemoració dels seus 100 anys d’independència i de l’aliança entre ambdós països.

Frédéric Bartholdi en va ser el seu escultor amb la col·laboració de l’enginyer Gustave Eiffel, autor de la mítica Torre Eiffel de la capital francesa. Bartholdi volia que l’estàtua s’ubiqués a l’illa de la Llibertat, per tal que qualsevol que arribés a la ciutat a través del port, pogués contemplar-la abans de desembarcar. Símbol de llibertat i d’independència, La llibertat il·luminant el món representa una insígnia de pau, de representació dels drets humans, de l’abolició de l’esclavitud, de la democràcia i les noves oportunitats i, com no pot ser d’altre forma, símbol de llibertat.

El 1924, es declarava l’estàtua de la Llibertat com a Monument Nacional dels EUA

liberty statue   Unsplash (1)

135 anys de l’estàtua més famosa del planeta

Però, com i quan va arribar la Lady Liberty -dama de la llibertat- als Estats Units? Via marítima. Transportada amb caixes, el juny de 1885, concretament, amb més de 200 caixes que per mar, es van transportar de França a Amèrica, creuant tot l’oceà Atlàntic. L’estàtua, provinent de París, on va ser creada, va costar als francesos prop de 250.000 dòlars.

Des de la seva inauguració, l’estàtua ha donat la benvinguda a milions d’immigrats a Estats Units des de fa més de 130 anys. La llibertat il·luminant el món es va convertir amb símbol de la immigració de persones de molts països a Amèrica a finals del segle XIX i principis del XX. Enguany, la figura commemora el seu 135è aniversari.

L’estàtua en xifres

La seva estructura pesa 225 tones i té 93 metres d’alçada des de la base del pedestal a la torxa. Les sandàlies de l’estàtua fan 7 metres i mig de longitud i la seva cintura, mesura 11 metres. S’han de pujar més de 350 escales per veure les 25 finestres de la seva corona que, segons el Servei Nacional de Parc d’Estats Units, en surten 7 punxes que en representen els 7 continents i els 7 mars del planeta.

El 1984 va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO

Estatua Libertad   Unsplash

La tauleta que subjecta l’estàtua amb la mà esquerre, s’hi poden veure gravats en nombres romans: 4 de juliol de 1776, que és la data de la declaració d’independència d’Estats Units. A la mà dreta, aixeca la torxa que il·lumina el món, coberta amb làmines d’or de 24 quirats restaurada el 1986. El pes total del pedestal de formigó de l’estàtua és de 27.000 tones i aproximadament 3’5 milions de persones, la visiten cada any.

On podem trobar repliques de l’estàtua de la llibertat?

Arreu del planeta es troben centenars de rèpliques de la Lady Liberty, sent aquesta segurament, l’estàtua més replicada. A França, com no podia ser d’altre forma, és on s’hi troben més còpies, algunes d’aquestes, com les que es poden veure a París, al Museu d’Orsay, al Île aux Cygnes (al costat del riu Sena) o al Museu de les Arts i Oficis. Però l’estàtua també és present en altres ciutats fora de la capital, com les més conegudes que es troben a Barentin, situada en una rotonda; a Bordeus, on la Lady Liberty reposa al vell mig de la Plaça Picard o bé a Saint-Cyr-sur-Mer.

Fora de França, hi ha rèpliques de l’estàtua a Dinamarca, Alemanya, Irlanda, Kosovo, Països Baixos, Espanya, Noruega, Ucraïna, Regne Unit, Amèrica (Canadà, Mèxic, Estats Units, Argentina, Brasil, Equador, Perú), Índia, Malàisia, Singapur, Japó, Pakistan, Filipines, Tailàndia, Taiwan, Vietnam o a Austràlia.

A Catalunya trobem rèpliques a Barcelona i Cadaqués

Cadaqués

Les estàtues de la llibertat catalanes

Però no cal anar gaire lluny si vols veure de prop una replica de l’estàtua de la llibertat. A Catalunya, s’hi troben alguns exemplars. Concretament, a la capital catalana, a l’entrada de la biblioteca Pública Arús de Barcelona, hi ha una còpia de l’estàtua de bronze, que podreu veure si entreu a la biblioteca pública més antiga de la ciutat, al Passeig de Sant Joan número 26.

I a 173 km, a Cadaqués, al vell mig del municipi empordanès de Dalí, l’artista hi va fer una rèplica amb un punt diferencial: té les dues mans alçades i amb cada una, subjecta dues torxes. Una rèplica diferent que podreu veure a l’entrada del poble.