La pluja que ha caigut a Catalunya en els darrers dies ha estat com aigua beneïda pels embassaments del país en el context de sequera que viu. Segons les darreres dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que actualitza cada dia l’estat dels recursos hídrics dels embassaments, les reserves dels cinc pantans del sistema Ter-Llobregat, que és el que alimenta l’àrea metropolitana de Barcelona (202 municipis) i subministra l’aigua a prop de sis milions de ciutadans (Sau, Susqueda, la Baells, Sant Ponç i la Llosa del Cavall), han superat el 22%  de la serva capacitat (22,2%) i es troben ara amb un volum de 136,16 hm³. Per la seva part, els nou embassaments de les conques internes (que formen els cinc anteriors, a més dels pantans de Darnius Boadella, Foix, Siurana i Riudecanyes), també han notat l’efecte de les pluges i ja han superat el 20% de la seva capacitat, arribant al 21,3%, el que no passava des de l’octubre del 2023. Les reserves a les conques internes arriben ara fins els 147,69 hm³ i han sumat 11,5 hectòmetres cúbics més en un sol dia. Cal recordar que un hectòmetre cúbic és l'equivalent a mil milions de litres d'aigua (1.000.000.000 litres) i que, en una situació de normalitat hídrica, uns 7.500.000 de persones consumeixen 1 hm³ al dia.

 

Al març es va tocar fons amb el 14,3%

La pitjor situació de les conques internes catalanes es va registrar a principis del mes de març, quan es va arribar al mínim del 14,3% de la seva capacitat. Des d'aleshores, diversos episodis de pluja que han regat el país entre els mesos de març i abril han fet remuntar els nivells d'aigua als embassaments de les conques internes. En cinc dies, des de dissabte, l'aigua embassada procedent de les conques internes catalanes ha passat del 18,1% al 21,3%. L'increment de les reserves és especialment acusat a la Baells (Berguedà), el tercer més gran del sistema Ter-Llobregat, que ha passat d'un 25,5% al 33% i té ara unes reserves de 36 hm³, segons informa l’ACN:

El més gran embassament de les conques internes, el pantà de Susqueda (233 hm³), té ara 62 hm³, amb un creixement percentual més petit que d'altres per les seves grans dimensions, i passa del 25,7% al 26,7% en aquests darrers cinc dies. El seu veí, el pantà de Sau (Vilanova de Sau) havia tocat terra precisament diumenge passat (2,3% de la seva capacitat), en part perquè es va decidir transferir la poca aigua que tenia a Susqueda. Aquest dimecres el seu nivell ja ha pujat fins al 7,4%.

El canvi ha estat possible gràcies a l’abundància de pluges dels darrers dies. Catalunya va registrar dilluns passat el dia més pluviós des de setembre del 2023, i gràcies al desgel i a l’aigua que arriba a la capçalera dels rius, s'ha pogut remuntar la situació, tot i que encara no es pot donar per vençuda la sequera, i el Govern manté la prudència. El conseller David Mascort ha reconegut aquest dijous que fins a la setmana vinent no es valorarà si es pot aixecar la fase I de l’emergència per sequera en el sistema Ter-Llobregat.

El pantà de Santa Fe, imatge per a l'esperança

Aquest dimecres es va poder veure una imatge que alimenta la fe en què es podrà combatre la sequera si contínua plovent. Aquesta esperança l’ha aportat un aficionat a fotografiar la natura i la meteorologia, Jordi Rodoreda Rosàs, que ha compartit a través de la xarxa X unes fotografies d'un pantà que precisament porta el  nom de pantà de Santa Fe del Montseny, que fa mig any es trobava pràcticament sec, i ara es troba ple al 100%. Aquest petit embassament del riu la Tordera, situat al cor del Montseny, s’ha alimentat dels rierols que baixaven plens, com es pot veure en aquest post d'X. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!