Les pluges dels darrers dies han fet créixer les reserves dels embassaments de Catalunya. Precisament, aquest dijous els embassaments de les conques internes superen ja el 20% de la seva capacitat (21,3%), un fet que no passava des del 20 d'octubre del 2023. Amb aquest escenari, el Govern valorarà la situació dels embassaments i decidirà si pot aixecar l’emergència per sequera al sistema del Ter-Llobregat després de les pluges. En una atenció als periodistes, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha explicat que esperaran uns dies perquè als embassaments hi entri l’aigua de les pluges i de les neus i que en la reunió de la comissió interdepartamental de la sequera prevista per a la setmana que ve també volen analitzar els consums que s’esperen durant l’estiu. Mascort ha advertit que volen treballar amb escenaris a mitjà termini i estar segurs que, si aixequen l’emergència i les restriccions que implica, no hauran de fer marxa enrere al cap de pocs dies.

Mascort ha detallat que “entrarà molta aigua durant uns quants dies. Fins que plou i recull, passen uns quants dies. Crec que cap a la setmana que ve podrem veure en quina situació es troben els embassaments i si estem en una situació per aixecar l’emergència o no”. Tot i el canvi de situació dels embassaments, el titular d’Acció Climàtica s’ha mostrat caut: “Ho hem d’anar avaluant dia a dia. Hi ha moltes circumstàncies que s’han de considerar. En la reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera de la setmana que ve, valorarem totes les dades i en quin estadi estem”.

 

Reserves dels pantans

Les pluges dels últims dies, i que podrien continuar, han donat un respir a la sequera que pateix Catalunya. Segons l'informe de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) d'aquest dijous amb dades agregades de dimecres 1 de maig, les reserves a les conques internes arriben als 147,69 hm³, 11,5 hectòmetres cúbics més en un sol dia. Pel que fa als pantans del sistema Ter-Llobregat (Sau-Susqueda, la Baells, Sant Ponç i la Llosa del Cavall), les reserves ja havien superat el 20% dimarts (20,48%), i segons la darrera xifra feta pública per l'ACA estan ara al 22,2%, amb 136,1 hm³ d'aigua acumulats.

En tot cas, el sistema Ter-Llobregat, el més gran de Catalunya i que nodreix 202 municipis amb uns sis milions d'habitants, segueix en fase I d'emergència, si bé s'apropa al llindar del 25 % a partir del qual el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, va dir que es podria valorar un canvi d'estadi i de restriccions.

Prevenció d'incendis

El conseller Mascort ha anat aquest dijous al Parc Natural de la Serra de Collserola, el dia que el Govern comença les actuacions per prevenir incendis a la zona, que abastaran en total una superfície de 255 hectàrees. Els treballs, que van començar a l’abril, s’aturaran a l’estiu i tindran una durada efectiva de dotze mesos, amb un pressupost de 730.542 euros. “S’han identificat uns punts estratègics perquè en cas que hi hagués un gran incendi, els bombers tinguin un lloc des d’on aturar-lo”, ha destacat el conseller. Sobre el reclam del president de l’AMB, Jaume Collboni, del milió d’euros que el Govern va anunciar per millorar la gestió de Collserola, Mascort ha esquivat responsabilitat i l'ha instat a demanar “explicacions” als comuns per “tombar” els pressupostos.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!