El govern espanyol ha aprovat declarar els territoris afectats pel temporal Filomena zona afectada greument per una emergència, el que es coneix com a zona catastròfica. El Consell de Ministres d'aquest dimarts ha avalat que es considerin com a tal Madrid, Astúries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Andalusia, l'Aragó, La Rioja i Navarra. L'executiu de Pedro Sánchez ho reconeix per la "magnitud dels danys, la greu pertorbació de les condicions de vida de la població en extenses àrees geogràfiques i la paralització total o parcial de bona part dels serveis públics essencials", que fan que calgui "agilitzar la tramitació de les ajudes que els afectats vulguin presentar".

L'acord del Consell de Ministres contempla ja ajudes destinades a pal·liar danys personals, en concret els supòsits de decés i incapacitat causats pel temporal. També es poden sol·licitar compensacions pels danys materials en habitatges i béns així com en establiments industrials, mercantils, agraris, marítim-pesquers, turístics i d'altres serveis.

Les ajudes es donaran d'acord amb les condicions que determina el decret de 18 de març de 2005 sobre subvencions derivades de situacions d'emergència o naturalesa catastròfica.

El decret regula també les ajudes a persones físiques o jurídiques que hagin prestat recursos a l'administració per superar les conseqüències del temporal i ajuts per compensar les despeses de corporacions locals. Estableix una subvenció de fins al 50% per als costos de reparació de danys.

El Ministeri de l'Interior, en col·laboració amb altres ministeris i administracions territorials, encara ha d'elaborar una memòria completa que estimi els danys. Un cop fet, es valorarà si cal un nou decret o incloure més territoris.

En roda de premsa després del Consell de Ministres, la vicepresidenta quarta, Teresa Ribera, ha considerat que l'estimació de l'Ajuntament de Madrid que va xifrar el cost dels danys a la capital de l'Estat espanyol en 1.398 milions d'euros, sembla "bastant desviada" i cal fer una "estimació més fina segons la normativa vigent".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat