Les sis estacions de muntanya de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) han sumat 175.039 visitants entre el passat 24 de desembre i aquest diumenge 9 de gener, la qual cosa representa un 32% més en relació amb el període equivalent de la temporada 2019-2020, l'última abans de la pandèmia.

La presidenta de FGC, Marta Subirà, ha subratllat que es tracta d'unes dades "molt bones" i ha recordat que fa dos anys ja va ser "un gran any". Subirà dona per fet que aquesta temporada pot ser "molt bona", ja que les previsions des d'ara i fins que acabi són "molt optimistes". "Hem assolit les expectatives que teníem i que era tornar a les dades prepandèmia. Les estacions estaven preparades i la ciutadania tenia ganes de trepitjar neu i gaudir a l'aire lliure. Aquesta combinació ha estat la clau de l'èxit", ha remarcat Subirà.

La Molina, la més visitada

En un comunicat, FGC ha informat de l'afluència que han tingut les estacions de la Molina, Vallter, Vall de Núria, Espot, Port Ainé i Boí Taüll. Des del 24 de desembre i fins a aquest 9 de gener han estat obertes totes les estacions a excepció de Vallter, que va tancar el dia 25 i aquest diumenge a causa del fort vent.

Per estacions, un total de 62.685 persones han visitat La Molina durant les vacances, fet que representa un increment notable de prop del 73% respecte el mateix període del 2019. Des d'FGC, vinculen aquest èxit a l'àmplia oferta de pistes i instal•lacions obertes i el "gran atractiu" que significa per a tot tipus de públic. Pel que fa a les instal·lacions del Ripollès, Vallter també ha vist créixer el nombre de visitants i ha arribat als 20.194 forfets venuts. Això suposa un increment d'un 66% més que el 2019.

En canvi, Vall de Núria ha registrat una caiguda d'un 5% de visitants en relació a fa dos anys. Una baixada que Subirà matisa que es deu principalment a la implementació d'un sistema automàtic de control d'aforament als trens cremallera, que limita el nombre de places venudes. A la comarca del Pallars Sobirà, els 14.649 visitants que ha acollit Espot han suposat un augment del 48% respecte fa dos anys i els més de 27.481 usuaris de Port Ainé han millorat fins a un 43% els rebuts durant les vacances de Nadal de 2019, que ja va ser un "bon any". Finalment, l'estació de Boí Taüll a l'Alta Ribagorça ha acollit la visita de 26.770 persones, el que suposa una caiguda d'un 11% en relació a la temporada 2019-20.

Expectatives altes

El temps assolellat, sumat a la neu que va caure a principis de desembre i a la produïda artificialment, que va permetre obrir fins a 120 quilòmetres per esquiar, han animat la visita d'aquestes 175.000 persones, segons subratlla FGC.

Existeixen unes bones expectatives de final de temporada. Subirà assenyala que els mesos que queden esperen que siguin un èxit i que seguiran rebent visitants. Cal recordar que, a més del campionat europeu a Boí Taüll hi ha previstos circuits de competicions d’esquí alpí, muntanya i surf de neu a nivell regional que completen la ja de per sí àmplia oferta turística al Pirineu de Catalunya, destaca Subirà. I ha afegit que "les estacions de FGC actuen com a motor econòmic de les comarques del Pirineus", ja sigui a l'hivern o a l'estiu.

Imatge principal: esquiadors a la pista d'esquí de Port Ainé / ACN