El Ministeri de Sanitat ha registrat aquest dilluns tres morts per coronavirus, una de les quals es va produir ahir mentre que la resta són anteriors. S'han notificat també 12 morts en l'última setmana, situant la xifra total de morts des de l'inici de la pandèmia en els 28.346.

S'han notificat 84 nous positius, en comparació amb els 118 d'aquest diumenge, el que situa en 248.970 les persones que s'han infectat fins ara. Fins a 969 persones han iniciat símptomes de covid-19 en les dues últimes setmanes, de les quals 331 s'han produït en els últims set dies. La majoria dels casos detectats en els últims dies són a Osca i Lleida.

A més, 11.661 persones han ingressat en una Unitat de Cures Intensives (UCI), 15 en els últims 7 dies; i 125.132 han necessitat hospitalització, 137 en l'última setmana.

51 brots actius, 11 d'interès

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha informat també de 51 brots actius arreu d'Espanya. Tot i això, ha assegurat que només 11 d'aquests són d'"interès", és a dir, són seguits de prop per la seva possible expansió. Hi ha brots localitzats a les quatre comarques confinades d'Aragó, a Lleida, Màlaga, Múrcia i Galícia, entre d'altres.

El Ministeri de Sanitat no descarta que existeixi una relació entre els brots que han aparegut en temporers de Lleida i Osca per la "proximitat geogràfica" i davant de les "males condicions" dels allotjaments en els quals resideixen aquests treballadors, alguns dels quals es troben a la frontera entre ambdues províncies.

"Els brots de Lleida i Osca tenen moltes similituds, són temporers, molt pròxims geogràficament, a més han coincidit en el temps, el que ens fa dubtar de si no hi ha relació entre ells, no podem garantir-ho però no és descartable", ha precisat Simón.

fernando simon - efe

Fernando Simón ofereix una roda de premsa per informar de la situació de la Covid-19 / Efe

En concret, sobre el brot d'Osca, Simón ha assenyalat que "sembla que evoluciona bé" perquè "la major part de casos són asimptomàtics" però ha puntualitzat que dels 250 casos, "almenys un 10% d'ells són simptomàtics i estan en quarantena". En tot cas, ha assegurat que "el risc està relativament controlat".

El brot de Lleida

D'altra banda, sobre el brot de Lleida, ha indicat que els brots de temporers estan "produint alguns casos" però "molts menys que a l'Aragó". Si bé, ha recordat que la major part dels casos d'infecció dels últims set dies se centren en aquestes dues províncies pels brots entre els temporers i que, per tant, "cal continuar controlant la mobilitat dins de la zona de forma més estricta".

A més, ha comentat que el "punt d'interès" era observar "si aquests casos entre els temporers estaven produint una transmissió comunitària als pobles on s'han identificat" i, segons ha dit, "sembla ser que d'haver-n'hi hagut, ha estat molt limitada", una cosa que "a priori" els "tranquil·litza" encara que insisteix que "encara queden dies per estar segurs que això és així".

alberg temporers ajuntament lleida - europa press

Alberg per temporers a la Fira de Lleida / Europa Press

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat