El govern espanyol, juntament amb el de les Illes Balears, està negociant amb els operadors turístics alemanys per aconseguir organitzar un grup de turistes alemanys que viatgin a l'arxipèlag durant mes de juny per provar els protocols de seguretat.

Segons informa el mitjà alemany Handelsblatt a partir de declaracions de la ministra espanyola de Turisme, María Reyes Maroto, l'objectiu és aconseguir un "grup pilot" de 6.000 alemanys que es repartirien entre les quatre illes: 4.000 d’ells a Mallorca, 1.000 a Menorca i 1.000 més a Eivissa i Formentera.

El mateix pla també es vol implantar a les Illes Canàries, tot i que el de les Balears és el més avançat a hores d'ara.

Els turistes arribarien durant la segona meitat de juny, és a dir, abans que s'obrin oficialment les fronteres espanyoles als turistes, previst per l'1 de juliol. Concretament, és possible que arribin a partir del 21 de juny, dia en què finalitzaria l'estat d'alarma a nivell nacional.

Controls de temperatura i seguiments

Aquests grups pilot, que no haurien de complir la quarentena per a estrangers, provarien l’eficiència dels 21 protocols de seguretat que s'han desenvolupat per a hotels, aeroports, transports i platges.

Les mesures inclouen mesurar la temperatura corporal en entrar a avions o vaixells, respondre a un qüestionari per saber si han passat la malaltia i facilitar l'adreça del seu allotjament per fer seguiments de seguretat "a l'atzar".

També està previst que es posi a prova una app de rastreig per avisar els turistes quan hagin estat en contacte amb una persona infectada. Segons Maroto, aquesta serà una primera prova de l'app "perquè després es pugui fer servir a tota Espanya".

"Els projectes pilot ens ajudaran a garantir que els nostres protocols de seguretat funcionin a partir de l'1 de juliol i que l'experiència turística a Espanya serà agradable aquest estiu", afirma Maroto al diari alemany.

17 regions més poden demanar-ho

A part dels dos arxipèlags, 17 regions més poden proposar grups de proves abans de juliol. De moment, no se n'ha comunicat cap altre, tot i que el govern espanyol espera rebre més projectes en els propers dies.

Els organitzadors del projecte a les Balears són el grup espanyol hoteler Riu i el gegant turístic alemany TUI, que portaria la majoria dels 4.000 turistes que aniran a Mallorca. 

"Hem tingut converses intenses en les darreres setmanes i estem convençuts que Espanya està ben preparada", defensa el grup turístic. "Un dissabte en temporada alta, 200.000 turistes arriben a l'aeroport de Palma", assegura el portaveu. "4000 en dues setmanes és un nombre molt manejable".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat