La pressió creixent durant aquestes últimes setmanes ha provocat que finalment l'Església catòlica espanyola hagi acceptat sotmetre's a una auditoria independent sobre els abusos sexuals comesos contra menors. Així ho ha informat la Conferència Episcopal Espanyola en un comunicat que detallen que el president de la Conferència Episcopal, el cardenal Joan Josep Omella, i el president de la firma legal Cremades&Calvo Sotelo, Javier Cremades, donaran a conèixer els detalls d'aquesta auditoria aquest dimarts 22 de febrer. El despatx professional obrirà una via independent per rebre eventuals denúncies, revisarà els procediments jurídics tendents a sancionar les pràctiques delictives i oferirà la seva col·laboració a les autoritats per ajudar a aclarir els fets i establir un sistema de prevenció que satisfaci les demandes socials sobre això, segons han informat les parts en un comunicat.

Des del govern espanyol, aquesta decisió s'ha rebut amb el "total respecte", mentre s'espera que l'Església accepti col·laborar amb la comissió del Defensor del Poble on podran aportar els resultats de la seva auditoria: "Seria molt bo per a l'Església que col·labori amb el Defensor del Poble", han defensat fonts governamentals. A començaments de mes, el president del Govern, Pedro Sánchez, va decidir que el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, serà qui lideri la investigació sobre els abusos, amb l'ajuda d'una comissió creada a l'efecte i formada per experts i altres col·lectius.

Manifest de les víctimes

En l'última setmana, un grup de víctimes d'aquestes agressions sexuals a l'Església catòlica, han fet públic un manifest en el qual demanen al conjunt de les forces polítiques que es "posin d'acord" per iniciar un procés d'escolta i d'investigació que "aclareixi les responsabilitats que siguin oportunes". El document, que firmen com Víctimas por la Verdad, compta amb el suport, entre altres, de l'escriptor Alejandro Palomas, el testimoni del qual sobre els abusos que va patir quan era petit per part d'un germà del col·legi de La Salle a Premià de Mar ha suposat un abans i un després, i de Manuel Barbero López, de l'Associació Manos Pequeños. En ell, s'exigeix a tots els partits polítics "un pronunciament en defensa dels drets de la infantesa i que apostin pel desplegament de polítiques públiques de prevenció de la pederàstia", perquè no es repeteixin els fets que han denunciat.

Al document, les víctimes demanden a les forces polítiques que "no utilitzin la seva proximitat o interessos amb l'Església catòlica per evitar abordar la qüestió de la pederàstia", mentre remarquen que algunes continuen sent creients i que no volen que "es confongui l'obligació de les administracions públiques de protegir els drets humans amb una actitud anticlerical, com s'ha dit per part d'algunes formacions polítiques". A més, han mostrat la seva aprovació a la creació d'una comissió parlamentària que escolti experts nacionals i internacionals, així com a responsables públics, representants de l'Església i de les víctimes per "poder dissenyar després un full de ruta compartit que ens permeti abordar la problemàtica".

Reunió d'Aragonès i Palomas

Per la seva part, el Govern ja ha anunciat que crearà un grup de treball interdepartamental i donarà suport a una comissió parlamentària sobre els abusos a menors en algunes escoles religioses, un assumpte que és "una prioritat" per a l'executiu català. Ho va anunciar la passada setmana el president Aragonès, després que ell i la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, es reunissin amb l'escriptor Alejandro Palomas. En una trobada que es va allargar durant més d'una hora, els tres van mantenir una conversa "molt sincera".

Així mateix, van explicar que l'executiu autonòmic crearà "un grup de treball Interdepartamental per continuar abordant aquest tema i treballar-lo amb la màxima transversalitat, coordinat des de Drets Socials." També li van traslladar a Palomas que donaran tot el suport des del Govern a la comissió parlamentària i que "és molt important que cap nen ni nena tornin a passar per una situació tan dolorosa, així com reparar el dolor causat a les víctimes d'abusos".