Un antic membre del grup d'escoltes catòlics del monestir de Montserrat, Miguel Ángel Hurtado, ha denunciat que l'abadia ha encobert durant 20 anys els abusos que va patir per part d'un monjo l'any 1998, mentre que des de la comunitat benedictina s'assegura que sempre se li va donar suport.

Hurtado ja va fer públic el 2016 que va patir abusos sexuals per part d'un sacerdot quant tenia 16 anys i va promoure llavors una petició al Congrés, que va reunir més de 300.000 firmes, perquè aquests delictes no prescriguin, encara que fins ara no havia revelat on i qui n'havia abusat.

En declaracions al País i El Periódico, Hurtado, que actualment és psiquiatre i treballa a Londres, ha revelat que l'autor dels abusos va ser el pare Andreu Soler, que va fundar el moviment escolta de l'abadia i que va ser el seu responsable durant 40 anys. Hurtado explica que, com a membre del "servei d'ordre" del monestir, pernoctava una vegada al mes a l'abadia, i que va ser en la seva habitació on es van produir els tocaments del monjo en diverses ocasions.

Segons la versió de Hurtado, tant l'antic abat de Montserrat Sebastià Bardolet com l'actual, Josep Maria Soler, van conèixer des de 1999 la denúncia dels abusos i no van prendre cap mesura, encara que admet que Soler es va reunir diverses vegades amb ell i que el monestir li va pagar 7.200 euros perquè sufragués una teràpia psicològica, després que ell ho demanés explícitament en una carta.

Això no obstant, segons l'opinió d'Hurtado, la comunitat de Montserrat va optar per "el total secretisme i l'obscurantisme en la gestió del cas", ja que els diners els li va donar en sobres en bitllets de 500 per no deixar rastre, i assegura que, en el seu cas, "el més dolorós no van ser els abusos, va ser l'encobriment".

L'abadia defensa que va ajudar Hurtado

De la seva banda, el Monestir de Montserrat ha indicat, en un comunicat que, malgrat que el pare Andreu Soler sempre va negar els fets denunciats per Hurtado, "com a mesura preventiva" l'abat Josep Maria Soler va apartar el monjo denunciat de tota activitat pastoral i de contacte amb els joves.

Afegeix que l'any 2003 Hurtado va enviar una carta a l'abat en la qual afirmava que, després d'haver-ho parlat amb la família, no volia denunciar els fets i que no desitjava entrevistar-se amb Josep Maria Soler, encara que demanava una ajuda econòmica per pagar un tractament psicològic.

El monestir va acceptar pagar-li un total de 8.600 euros, una quantitat que incloïa també els honoraris de l'advocada del jove. El 2004, l'abat Soler va mantenir la primera entrevista personal amb Hurtado, en la qual li va demanar perdó pel mal que se li hauria pogut causar i es va posar a la seva disposició, una entrevista que es va repetir el 2011.

PEr altra part, el monestir expressa en un comunicant "la seva condemna més absoluta dels abusos comesos contra menors, el seu total suport a les víctimes i la seva voluntat d'actuar amb total transparència". En aquest sentit, manifesta que, malgrat que el monjo Andreu Soler "va donar sempre una versió diferent dels fets de la del Sr. Hurtado, les actuacions del monestir sempre han estat mogudes pel desig d'ajudar-lo i d'estar al seu costat".

Conclou el monestir de Montserrat indicant que "no té coneixement de cap altra denúncia contra Andreu Soler" i demanant perdó "per tot allò en què no hagi pogut estar a l'altura de les expectatives". Miguel Ángel Hurtado és una de les persones entrevistades en el documental "Examen de conciencia", sobre abusos a menors en l'àmbit de les institucions catòliques, que Netflix estrenarà divendres que ve.