L'escola concertada a Catalunya és més cara que a la resta de l'Estat espanyol. Així ho recull un informe d'EsadeEcPol que analitza la situació a Catalunya, Madrid, País Valencià, País Basc i Andalusia. Concretament, l'informe apunta que la pràctica totalitat dels centres educatius concertats de Catalunya cobren quotes a les famílies, independentment del nivell de finançament, i són les que tenen quotes més elevades. Tot i això, l'estudi conclou que a Catalunya hi ha un sistema dual de centres: un 52% cobra per compensar una situació d'infrafinançament —que se situa per sota de 200 euros per alumne i any— i entre un 25% i un 33% ho fa per obtenir nivells de distinció o benefici econòmic —un 15% a l'Estat—. 

La diferència de preu entre les quotes que es cobren a Catalunya i els altres territoris estudiants en l'informe és notable. Mentre la quota mitjana catalana se situa en els 1.696 euros per a totes les etapes entre les famílies que sí que paguen quota, quan la mitjana a l'Estat espanyol és de 936 euros. Per darrere de Catalunya hi ha Madrid (1.156 euros de quota mitjana), País Basc (959 euros), País Valencià (597) i Andalusia (453).

Finançament a Catalunya 

Pel que fa al finançament dels centres, l'estudi classifica la inversió en tres grups. Un primer grup on els centres estan en situació d'infrafinançament o al límit d'estar-ho, amb menys de 200 euros per alumne. En segon lloc, hi ha un grup de centres amb nivells de finançament òptims, que van dels 100 als 600 euros per alumne; i un tercer amb més de 1.000 euros per alumne. A l'anàlisi reconeix que a Catalunya la meitat dels centres concertats estan infrafinançats, però apunta que un 33% estan sobrefinançats. Per això, parla de sistema dual, on el 80% dels centres concertats estan en els extrems de la distribució del finançament.

Les quotes: dels 920 als 1.883 euros

La quota mitjana que paguen les famílies a Catalunya a l'escola concertada és de 1.696 euros, però varia depenent del finançament que rep el centre. L'estudi mostra que els centres infrafinançats (-450 euros per alumne), i que representen la meitat del total, cobren una quota mitjana de 920 euros per alumne i any. En aquests es calcula que hi ha 430 euros de despeses no concertades.

Pel que fa als centres amb un finançament mitjà, un 20% del total, la quota se situa en uns 1.000 euros per alumne i any, amb unes despeses no concertades de 560 euros i tenint en compte que tenen un resultat positiu d'uns 300 euros. En últim lloc, els centres amb sobrefinançament, el 30% del total, cobren fins a 1.200 euros de quota mitjana l'any per alumne, amb unes despeses no concertades de 1.300 euros també per alumne i any. Tanmateix, el resultat econòmic mitjà és de 1.800 euros, cosa que permet afrontar les despeses no concertades, i per això, l'estudi conclou que si cobren quotes és per obtenir un benefici econòmic o un posicionament de mercat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!