Un miler de persones de la comunitat educativa han sortit al carrer aquest dissabte a Barcelona per exigir "respecte i diàleg" al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray, en una manifestació en defensa de l'escola pública i prèvia a les vagues convocades per als propers 17 i 25 de maig i 2 i 9 de juny.

CCOO, CGT, USTEC-STEC, la Intersindical, Professors de Secundària, el Sindicat d'Estudiants i l'aFFaC, que reuneix associacions de famílies d'alumnes de Catalunya, han convocat aquesta protesta en defensa de l'educació pública. Altres sindicats del sector se n'han desentès, en desacord amb una de les reivindicacions, la que sol·licita la retirada progressiva dels concerts econòmics.

 

Quatre jornades de vaga

La manifestació, preludi de les quatre jornades de vaga, ha tingut lloc cinc dies després que el TSJC donés al departament d'Educació un termini de 15 dies per aplicar la sentència que obliga les escoles a donar el 25% de les assignatures en castellà, de manera que a la reivindicació inicial d'una escola pública i de qualitat s'ha sumat el suport a l'actual model d'escola catalana.

Els assistents han mostrat el seu suport al model lingüístic. I, per altra banda, han exigit a la conselleria que doni ordres clares als equips directius dels centres per aplicar la sentència, al mateix temps que han demanat revertir les retallades dels últims anys i destinar el 6% del PIB a l'Educació.

També han sol·licitat l'engegada del decret de l'escola inclusiva i que el departament que dirigeix Gonzàlez Cambray, a qui acusen de prendre decisions d'esquena a la comunitat educativa, faci marxa enrere en la modificació del calendari escolar, que avança una setmana l'inici del curs.

Els manifestants han sortit de plaça Universitat i tenen previst finalitzar la marxa al parc de la Ciutadella, on han organitzat un menjar popular i activitats reivindicatives i lúdiques.

Per què fan vaga?

Durant el mes de març, les mobilitzacions van ser moltes. Aquesta vegada, s'ha optat per quatre dies, la decisió es troba a les butxaques dels professors. La portaveu del sindicat USTEC, Iolanda Segura, que va manifestar fa uns dies que sobre la taula dels sindicats hi ha la idea de fer una vaga indefinida si el Departament es manté ferm en les seves decisions. Malgrat tot, encara no se'n saben els detalls. Els canvis al nou currículum, el 25% de castellà a les aules i el requeriment del C2 de català han fet encendre encara més els ànims dels sindicats i demanen canvis.

 

Imatge principal: manifestació d'educació en el seu punt d'inici, a plaça Universitat / ACN