Treballar per poder pagar el lloguer o per viure? Segons un estudi fet per Deloitte, que va publicar la revista Forbes, els millennials són poc lleials als seus caps i empreses perquè, suposadament, posen per davant els seus interessos personals i no pas objectius de l’organització. Ara bé, l’informe buscava saber què oferir a les persones d’aquesta generació per tal de retenir el seu talent.

Els millennials creuen que l’equilibri entre la feina i la vida personal i familiar és molt important, així com també les possibilitats de créixer dins de la mateixa empresa. També valoren els horaris flexibles i poder treballar des de casa. Però no només. També és vital, per a ells, trobar un sentit a la feina que estan desenvolupant.

Precisament aquest és el concepte que Pau Ninja, autor de Vivir sin Jefes en la era milenial explora. En el llibre s’expliquen dos models de vida. I posa de manifest les 40 hores de jornada laboral a la setmana per poder pagar un lloguer en un pis diminut lluny de l’oficina, un mòbil d’última generació, roba trendy i viatges de cap de setmana.

L’altre model que proposa, però, és el d’aprofitar-se del negoci online per tenir ingressos fixos, viure en una furgoneta al costat de la platja, tenir temps lliure per fer el que vulguis i estalviar suficient per viure de rendes la resta de la teva vida.

vivir sin jefes en la era milenial

Vivir sin jefes en la era milenial és un llibre directe, escrit amb un estil fresc i amigable. Ninja fa servir exemples concrets sense grans teories, parlant al lector de tu a tu. Al final, el que suggereix és una cosa ben simple que de vegades necessitem que algú ens ho recordi: “Busca la passió per la que estàs disposat a donar mesos de la teva vida i desenvolupa-la fins que puguis viure d’ella”.

D’aquesta manera i al llarg de tres parts, una centrada en l'econòmica, l’altra en la filosofia i una darrera en ser coherent amb un mateix, Ninja ofereix unes claus per a “viure més i treballar menys”.

El 40% dels treballadors tenen llocs de feina precaris

El 40% dels treballadors a Catalunya es troben en situació de precarietat laboral, una dada que és "greu i denunciable", segons va advertir ja al mes d’octubre secretari general d'UGT, Camil Ros, en la presentació de la campanya 'Visibilitzem el precariat'.

El sindicat ha alertat en diverses ocasions que la situació no només afecta treballadors de comerços, de l'hostaleria, repartidors de les plataformes digitals o treballadors de multiserveis, sinó també a professions més qualificades, com els investigadors de l'àmbit de la recerca, advocats i periodistes, entre d'altres. En aquest sentit, la investigadora i representant de la Coordinadora d'Intercentres de Recerca de Catalunya (CIR), Montserrat Batlle, va detallar durant la presentació que la temporalitat del seu sector és del 60% tot i que en alguns casos arriba fins el 80%.

D'altra banda, segons va comunicar el sindicat, també el passat mes d’octubre, el 37% dels contractes registrats el 2018 va tenir una durada inferior a un mes, un 7,43% més que fa deu anys.