La majoria dels nens sirians somien en tenir una educació (83%), mentre que els somnis dels nens espanyols giren al voltant de les seves professions i el que volen ser de majors (38%), segons una enquesta realitzada per World Vision a dotze països, inclosa Espanya, que indaga en les pors i somnis dels nens sirians i dels seus pares a tot el món.

Després de vuit anys de l'inici de la guerra a Síria (15 de març), els joves refugiats encara viuen amb temor de la violència, malgrat que molts d'ells hagin viscut als països d'acollida durant gran part o durant tota la seva vida.

En aquest context, World Vision ha realitzat una enquesta a nens sirians a Jordània i el Líban sobre les seves pors i somnis, en la qual gairebé el 60 per cent va expressar temor per la seva seguretat personal, o preocupació per perdre un membre de la seva família, números són gairebé idèntics a una enquesta similar que es va realitzar el 2017.

Reticents a tornar a casa

"Aquests nens estan obsessionats per les seves experiències a Síria. Els nascuts fora de la seva pàtria ancestral, creixen escoltant històries de guerra i destrucció", ha afirmat el director Internacional d'Ajuda Humanitària de World Vision, Justin Byworth, destacant que la majoria va contestar que "són reticents a tornar a casa a curt termini".

Precisament, Habiba, de deu anys, diu que té "por" de tornar a Síria. "Què passaria si una bomba caigués sobre nosaltres? Què passaria si els meus germans menors anessin a algun lloc per jugar i els atrapés una bomba? Déu no ho vulgui", ha assenyalat.

Encara que els nens sirians amb qui ha contactat l'ONG viuen ara en països d'acollida que es consideren segurs, "sovint tenen pocs drets, manquen d'accés a la infraestructura social i són més vulnerables a la violència en forma de matrimoni precoç o treball infantil.

Les entrevistes de World Vision a nens que viuen a Europa i Àsia Pacífic posen de manifest que, independentment de la geografia o les circumstàncies, "hi ha més similituds que diferencies". Tanmateix, per als nens sirians els seus temors "són molt més imminents".

En la majoria dels països enquestats els somnis dels nens tenen a veure amb el que volen ser de grans. En concret, a Espanya el 38% dels nens va respondre que aquest era el seu principal somni, mentre que la majoria de nens sirians somia tenir una educació (83%), interès que per als nens espanyols representa només un 11%.

El paper de l'educació

En aquest sentit, l'ONG destaca que el desig de tenir una educació per als nens sirians està "molt vinculat" amb el desig de ser partícips de la reconstrucció del seu país, ja que, per exemple, molts volen poder estudiar medicina per tractar els malalts a Síria o enginyeria per reconstruir les infraestructures devastades per la guerra. "El meu somni és ser un científic de gran", ha assenyalat Bosco (Espanya), de set anys.

Així mateix, el 42% dels nens sirians enquestats estaven preocupats per la guerra i el conflicte i el 19% per perdre un familiar, el mateix temor que tenen els nens espanyols (20%).

Tanmateix, la guerra i els conflictes només són una preocupació per al 9% dels nens espanyols. "El que més por em fa és perdre un ésser estimat o algú de la meva família", ha comentat Cecília (Espanya), de dotze anys.

"Aprendre i estudiar"

Per la seva part, Sara, de quinze anys, ha indicat que el seu somni més gran és "aprendre i estudiar" per ser metge, però que a causa de la guerra que va assolar Síria no ho ha pogut aconseguir. "Ara que sóc a Jordània, encara vull aconseguir el meu somni d'estudiar, però m'he vist obligada a treballar per mantenir la meva família. No he pogut continuar estudiant", ha lamentat.

La coordinadora de Comunicació de World Vision, Eloisa Molina, ha assegurat que han notat "un distanciament del que la majoria qualificaria com els temors típics de la infantesa". "A nivell mundial, els nens ens van dir que estaven preocupats per la guerra i la seguretat personal (30%) i el canvi climàtic (4%)", ha precisat.

Finalment, l'enquesta reflecteix que els somnis dels nens són "aclaparadorament similars", ja que molts parlaven de professions futures (37%); de trobar l'amor i la felicitat (16%); i es preocupen pel conflicte i el canvi climàtic (14%).