L'Hospital de la Vall d'Hebron ha estat l'escenari d'un del concert més emotiu. En Pau, un noi de 13 anys que tenia el seu pare ingressat a l’UCI del centre, va interpretar un concert amb de violoncel per tots els malalts ingressats. Ara l'hospital s'ha vist obligat a restringir les visites per l'augment dels contagis.

El concert va tenir lloc el passat 10 de juliol i una setmana després en Pep, el pare d'en Pau, va poder ser desconnectat del dispositiu ECMO que l'ajudava a respirar. És tracta d'una tècnica molt invasiva que realitza les funcions respiratòries quan els pulmons fallen: oxigena la sang i elimina el diòxid de carboni.  És una teràpia complexa que es reserva per als malalts més greus amb covid-19 quan el respirador no és suficient, aproximadament, un 2% dels pacients. En una publicació al seu Instagram, l'Hospital de la Vall d'Hebron ha explicat que els seus pulmons ja funcionen i ara s'esforça per recuperar la musculatura.

La música com a bàlsam

El jove està cursant el seu primer any al Conservatori de Badalona, i durant la visita va interpretar peces de Bach, Pau Casals o la banda sonora de la pel·lícula Els Pirates del Carib, segons informa l'ACN. Ho va fer dies abans de la implementació de les noves restriccions, a partir de les indicacions dels metges de l'hospital, que van considerar que la música podia "animar" el pacient, que feia molt de temps que estava "ensopit i moix". De fet, la idea de muntar el recital la va tenir la seva dona, la Meritxell.

Segons explica la doctora adjunta del Servei de Medicina Intensiva, Carolina Maldonado, el cas d'en Pep és "de manual d'un pacient greu". El dia 2 de maig li van diagnosticar la covid-19 i quatre dies després va ser ingressat a l’Hospital General de Catalunya. El dia 12 el van intubar. Després de  vuit sessions de prono, posar-lo bocaterrosa per a millorar la oxigenació, no millorava. Tampoc amb els tractaments farmacològics. En aquesta situació van decidir connectar-lo a la teràpia ECMO, per la qual cosa el van traslladar a la Vall d'Hebron, on va començar a fer fisioteràpia tot i estar en coma induït. El 13 de juny el van poder despertar. 

Maldonado també ha assegurat que la música va ser un "bàlsam" per a tots. "El retrobament va ser molt emotiu, vam acabar tots plorant", apunta. De fet, afegeix que la resta de pacients desperts preguntaven qui tocava i quan els hi explicaven que era un nen de 13 anys "no donaven crèdit".

Més de 2.000 hospitalitzats 

En les darreres hores els hospitals catalans han registrat 90 casos nous de covid-19. Uns ingressos que han fet augmentar el nombre d'ingressats a planta amb covid-19 fins a les 2.028 personesLes dades publicades avui per Salut també mostren que a les UCI la situació se segueix tensant i s'arriba als 458 pacients ingressats, 18 més que ahir.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va anunciar ahir en una roda de premsa que durant el cap de setmana se superaran els 500 casos a les UCI, una dada que fa saltar totes les alarmes d’un possible col·lapse del sistema sanitari. Des de Can Ruti alerten que la situació ha empitjorat molt i asseguren que la corba d'ingressos actual és similar a la de la primera onada, amb un augment important de pacients crítics.

 

Imatge principal, concert d'en Pau a l'UCI / ACN