En plena cinquena onada i envoltats pel caos de les mesures sanitàries nacionals i internacionals a l'Estat li ha faltat temps per seguir menystenint el català. Segons ha denunciat Plataforma per la Llengua, els certificats sanitaris expedits en català no serveixen per entrar a Espanya. El marc europeu aprovat el 14 de juny regula que els certificats saniatris, també coneguts com a passaports covid, han de ser com a mínim en la llengua o llengües oficials de l'estat membre i en anglès. 

Castellà, anglès, francès o alemany, són algunes de les llengües que l'Estat espanyol dona com a vàlides a l'hora d'acceptar un passaport covid. En el cas del català, com que "no és una llengua oficial de l'Estat" no es considera vàlida per acceptar els certificats en aquesta llengua, lamenta Plataforma per la Llengua. Tot plegat fa que tot viatger que vingui des de l'estranger encara que sigui catalanoparlant haurà de traduir els documents mèdics si els té en català. 

"És discriminatori que no puguin triar-la com una llengua de traducció vàlida", sentencia l'entitat, que alerta que molts dels afectats han d'assumir ells mateixos la traducció dels documents, ja que les autoritats d'altres països rarament expedeixen certificat en les llengües cooficials d'Espanya. 

Tres cops en pandèmia

Plataforma per la Llengua ha aprofitat per assenyalar que en el marc europeu vigent aquesta ja és la tercera norma relativa a certificats sanitaris o proves diagnòstiques que exclou el català. La primera va ser la regulació del Ministeri de Sanitat, del 4 de juny, per als certificats sanitaris dels viatgers procedents de països o zones de risc per covid-19, la segona va arribar el 8 de juny i va ser una ordre ministerial que regulava el control sanitari de les persones procedents de França que arribaven a l'estat espanyol per via terrestre, i que establia exactament les mateixes obligacions i excloïa igualment el català. 

Menys d'un mes de certificat

L'1 de juliol va entrar en vigor el certificat digital covid de la UE amb la intenció d'esdevenir una eina digital que protegeixi i garanteixi la llibertat de moviment de tots els ciutadans europeus. 

El document es pot tramitar a través del portal La Meva Salut. El tràmit està disponible als apartats d'“Informes i resultats” i també de “Vacunes i certificat covid digital de la UE”. Un cop feta la gestió, s'obtindrà un document digital en format PDF amb un codi QR que conté la informació essencial, així com la signatura digital per comprovar l’autenticitat del certificat i que podreu imprimir en paper si fos necessari.

 

Imatge principal: Certificat covid digital / Unsplash