L'actriu i escriptora Emmanuela Beltrán Rahola, més coneguda com Emma Cohen, ha mort als 69 anys a Madrid, segons ha informat el seu amic i productor teatral Jesús Cimarro, director del teatre La Latina i del Festival de Mèrida.

Nascuda a Barcelona el 1946, Cohen, vídua de l'actor i director Fernando Fernán Gómez, va encarnar la Gallina Caponata en l'espai infantil de televisió Barri Sèsam i, a més de la interpretació tant en cinema com en teatre, també va desenvolupar una faceta com a escriptora de guions i obres literàries, l'última d'elles Magia amorosa para desesperadas y desesperados​, el 2014.

Educada al si d'una família dedicada a l'exercici de l'advocacia, la seva primera aproximació al món de la interpretació va ser a través del teatre universitari durant la seva etapa com a estudiant de Dret. Després d'estudiar a l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual, va debutar en el cinema amb Tusset Street (1967), en la qual va treballar al costat de Sara Montiel sota la direcció de Jorge Grau.

Després de diverses actuacions en pel·lícules com El extraño caso del doctor Fausto (1969), de Gonzalo Suárez, o el western Las petroleras, juntament amb Brigitte Bardot i Claudia Cardinale, va coincidir amb Fernando Fernán Gómez en la comèdia musical Pierna creciente, falda menguante (1970).

També havia treballat en pel·lícules com Al otro lado del espejo, gràcies a la qual va aconseguir la Medalla del Cercle d'Escriptors Cinematogràfics a la millor actriu, o Condenados a vivir, amb un dels seus primers papers protagonistes.

Teatre i televisió

L'actriu es va casar amb Fernán Gómez l'any 2000, encara que mantenien una relació des de la dècada dels setanta, i també va treballar a les seves ordres en pel·lícules com Mambrú se fue a la guerra (1985), El viaje a ninguna parte​ (1986) o El mar y el tiempo (1989). Les seves últimes pel·lícules van ser El rey pasmado (1991), Belle Époque (1992), El abuelo (1998) i Oculto (2005).

Va compaginar la seva etapa al capdavant de la pantalla amb participacions en teatre i televisió, on va assolir gran popularitat interpretant la Gallina Caponata de Barri Sèsam. També va participar en la petita pantalla en sèries com Tres eran tres, al costat de Fernán Gómez, El pícaro, Curro Jiménez o, més recentment, Cuéntame cómo pasó.

Emma Cohen també va desenvolupar una extensa cursa literària des del seu debut com a escriptora amb Toda la casa era una ventana, el 1983, fins a la seva última obra Magia amorosa para desesperadas y desesperados​ (2014). Autora també de guions, és autora també d'obres com Alba, reina de las avispas, Negras tierras negras, Hechizos, filtros y conjuros eróticos, Loca magnòlia o l'obra teatral Libeliula.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat