El director executiu de l'Agència Europea del Medicament (EMA), Noël Wathion, durant una roda de premsa ha recomanat administrar la segona dosi d'AstraZeneca a les persones que ja hagin rebut la primera.

"El Comitè de Productes Mèdics per l'Ús Humà (CHMP) ha recomanat seguir administrant la segona dosis de la vacuna d'AstraZeneca de 4 a 12 setmanes després de donar la primera, en línia amb la informació del producte", ha afirmat Wathion.

La segona dosi

Segons el comunicat de l'Ema, el CHMP ha considerat recomanacions per donar la segona dosi d'AstraZeneca (ara coneguda com a Vaxzevria) després d'un interval més llarg que les 4-12 setmanes recomanades, per no donar cap segona dosi o per administrar una vacuna d'ARNm com a segona dosi.

L'Agència també afirma: "Tot i això, no hi ha hagut prou temps d’exposició i seguiment per determinar si el risc de coàguls de sang amb plaquetes baixes després d’una segona dosi diferirà del risc després de la primera dosi. En l'actualitat no hi ha dades limitades per canviar les recomanacions actuals."

Una dosi Pfizer després d'una d'AstraZeneca

A Espanya, el ministeri de Sanitat va anunciar aquest dilluns que esperarà per prendre una decisió quan tingui els resultats de l'estudi de l'Institut de salut Carlos III anomenat "CombivacS", que avalua la possibilitat d'administrar una dosi de la vacuna contra la Covid-19 de Pfizer-BioNTech o Moderna a persones que prèviament han rebut només una dosi d'AstraZeneca.

En concret, aquest assaig clínic en fase 2, comparatiu, aleatori i adaptatiu avaluarà la seguretat i immunogenicitat d'aquesta opció, després de la decisió de tan sols vacunar amb AstraZeneca persones més grans de 60 anys arran de l'aparició de trombes en les franges de menys edat.

Els trombes van aturar la vacunació

L'EMA va determinar a principis d'abril que un grup reduït de trombosis estranyes detectades podien ser "efectes secundaris infreqüents" de la vacuna i les va catalogar com a tal. Ara bé, el risc és tan baix que va continuar defensant el seu ús per tots els majors de 18 anys. El risc de patir aquesta reacció és d'1 cas per cada 100.000 habitants vacunats amb AstraZeneca. Per l'ús d'anticonceptius és d'uns 40 casos per cada 100.000 dones a l'any.

Malgrat l'aval científic del regulador, diversos governs europeus, entre ells l'espanyol, van optar per posar AstraZeneca només als majors de 60 anys. D'altres, només als majors de 55 anys. Ho van decidir així perquè la majoria de casos rars de trombosi s'han detectat en menors de 60 anys, principalment dones. Tanmateix, fins ara l'EMA no tenia dades suficients per a poder determinar que l'edat o el gènere fossin factors de risc.

Imatge principal: Foto d'una vacuna d'AstraZeneca. - EFE