La nova conselleria d'Interior tindrà un cos operatiu més: Els Agents Rurals. El CAR s'incorpora al Departament juntament amb els Bombers i els Mossos d'Esquadra provinent de la conselleria d'Agricultura.

Els Agents Rurals sempre han estat vinculats al Departament de Medi Ambient i Agricultura. Amb la divisió de la conselleria, quan Medi Ambient va passar a Territori, els Agents Rurals es van quedar a Agricultura, Ramaderia i Pesca. Fa 3 anys, ERC els va dotar d'una direcció general pròpia i ara els posa al lloc que els pertoca com a cos d'emergències, a Interior. 

El fins ara director general dels Agents Rurals, Marc Costa, podria incorporar-se també a Interior completant la tasca feta fins ara amb aquest cos d'emergències. Però està per veure si tindrà una altra responsabilitat en el departament d'Interior, que comptarà amb Oriol Amorós com a secretari general.

En la línia de crear un autèntic sistema de seguretat pública, el nou conseller Joan Ignasi Elena incorpora els Agents Rurals al departament on es dirigeixen tots els cossos d'emergències. És el serrell que faltava per donar al cos l'entitat i solidesa que s'ha anat forjant, sobretot, després de la mort dels dos agents a mans d'un caçador a Aspa.

Caldrà veure també com queda la resta d'estructura del departament ara amb quatre direccions generals: Policia, Extinció d'incendis i salvaments, Trànsit i Protecció Civil. Aquesta darrera es desplega durant el tripartit amb Joan Saura de conseller d'Interior i ERC com a soci de Govern. Ara és un dels dubtes que porta a Interior l'entrada d'ERC, juntament amb la continuïtat operativa de Josep Lluís Trapero com a Major del cos.

De Jordà a Elena

Durant aquests darrers tres anys s'ha treballat per consolidar el tercer cos operatiu de Catalunya, el cos d'Agents Rurals. Se'ls ha dotat d'un pla operatiu que ha estat 16 anys tancat en un calaix i que la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, va posar entre les prioritats de la seva agenda política. La creació de la direcció general dels Agents Rurals va ser el primer pas adaptar el Cos als reptes actuals, dimensionar la plantilla, desplegar les categories professionals i reforçar l'estructura tècnica i administrativa. El Pla Estratègic del Cos d'Agents Rurals, que s'ha de desplegar en cinc anys, "permetrà fer un salt gegant per dotar el cos de les eines necessàries i convertir-lo en el que és: una estructura d'estat al servei dels ciutadans" deia Jordà el dia de la seva aprovació el 2019.

Caldrà veure, però com s'incorporen els Agents Rurals a l'estructura d'Interior. Si amb una direcció general pròpia o sota el paraigua dels altres cossos d'emergències. L'article 144.6 de l'Estatut els dona autonomia pròpia, cosa que fa complicat, per tant, que els Agents Rurals s'incorporin com un SEPRONA dins el cos dels Mossos d'Esquadra. En l'anterior Estatut d'Autonomia no estaven citats explícitament, però en el nou Estatut se'ls dona totals competències en "la vigilància, el control, la protecció, la prevenció integral i la col·laboració en la gestió del medi ambient. Se'ls dona també "la condició d'agents de l'autoritat i exerceixen funcions de policia administrativa especial i policia judicial en els termes que estableix la llei". 

Entre els reptes i temes a desencallar, més enllà de l'encaix dins la conselleria d'Interior, Joan Ignasi Elena haurà de resoldre la problemàtica de les armes dels Agents Rurals. Un recurs de l'Advocacia de l'Estat frena l'adquisició d'armes que preveu el nou reglament per reforçar la seguretat del cos d'Agents Rurals que el Govern va aprovar el 26 de novembre del 2019.