Joan Ignasi Elena s'ha estrenat en el dia de les Esquadres amb un discurs conciliador i intentant destacar la tasca dels Mossos d'Esquadra i la vàlua que suposen pel país. Això en un context on les reclamacions dels sindicats estan més vives que mai, en la vigília d'una manifestació i amb el model policial a punt d'entrar en debat al Parlament amb una comissió presidida per la CUP.

L'ambient no pot estar més tensat. El mateix dia que fa un any de la sentència que va absoldre el major Josep Lluís Trapero i que va avalar l'actuació policial de l'1-O i el desmarcatge del procés independentista per part del cos, Elena ha captat el missatge i ha admès que el cos s'ha utilitzat políticament. "Instrumentalització política que aquest conseller combatrà", ha dit.

Això, per tancar l'acte nacional del dia de les Esquadres, on el major Josep Lluís Trapero ha demanat no menystenir el cos, i després de tancar el capítol post procés independentista on els mossos han denunciat la utilització dels mossos políticament. Josep Lluís Trapero, el major del cos dels Mossos d'Esquadra, ha fet avui més que mai de policia durant l'acte nacional del Dia de les Esquadres. Després de 4 anys sense representar el cos en l'acte com el seu màxim representant, Trapero s'ha dirigit a l'auditori i a la cúpula política del cos, presidida pel conseller Joan Ignasi Elena, amb un clar missatge desmarcant-se de les estratègies i ideologies polítiques que els darrers anys han portat la policia de Catalunya a ser un dels centres del debat del procés independentista.

"No som més. Som ciutadans i ciutadanes que vetllem per la vostra seguretat", ha dit Trapero començant un llarg discurs que ha repassat els valors i la norma que dirigeix el cos dels Mossos d'Esquadra. "Som policia i de Catalunya. D’una societat determinada, de la qual formen part, ni més bona ni més dolenta. Amb virtuts i defectes. Servidors públics, però policies. Tenim un encàrrec que ens diferencia, una responsabilitat personal que no podem traspassar a tercers".

El president, Pere Aragonès, que per motius d'agenda no ha pogut assistir a l'acte nacional del Dia de les Esquadres, sí que s'ha adreçat al cos de la policia catalana en un vídeo en què ha repetit diverses vegades que el Govern està al seu costat: "Ple suport a la vostra tasca com a policia que defensa els drets i llibertats de la ciutadania de Catalunya, una societat diversa i plural. Tasca que en els darrers mesos ha afrontat situacions complexes derivades de la pandèmia, canvis socials i econòmics i reptes en l'àmbit de la seguretat. Hii estem posant totes les eines. Al costat hi teniu tot el govern, el conjunt de les institucions de Catalunya estan al vostre costat. Seguirem compromesos per millorar les condicions de treball del cos per afrontar els reptes de seguretat". 

Avui, sí, armes llargues

Avui, sí, durant la revista que ha passat el conseller Joan Ignasi Elena a la Guàrdia d'Honor, els mossos portaven les armes llargues. No va ser així durant la investidura del president Pere Aragonès ni en l'acte institucional de l'11 de setembre. Però avui s'ha seguit el protocol.

Ignasi Elena, saludo Mossos d'esquadra, acto central celebración día de les esquadres - Sergi Alcàzar

Avui el cos dels Mossos d'Esquadra ha tancat un dels episodis més convulsos pels que ha passat mai: el procés contra el major. Les distincions que es donen cada any durant l'acte nacional del dia de les Esquadres han tingut un moment especial i emotiu quan s'ha atorgat la medalla de bronze amb distintiu blau a l'equip jurídic del major Josep Lluís Trapero i la intendent Teresa Laplana jutjats per l'Audiència Nacional per sedició per permetre l'1-O i la gran manifestació del 20-S.

L'equip jurídic encapçalat per Olga Tubau, juntament amb l'ex cap de premsa dels Mossos i actual portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i la mà dreta de Trapero, ara cap de seguretat del Barça, Ferran López, han recollit amb la resta d'integrants de l'equip la condecoració en un dels moments que han aixecat més ovació a l'auditori.