El president, Pere Aragonès, que per motius d'agenda no ha pogut assistir a l'acte nacional del Dia de les Esquadres, sí que s'ha adreçat al cos de la policia catalana en un vídeo en què ha repetit diverses vegades que el Govern està al seu costat: "Ple suport a la vostra tasca com a policia que defensa els drets i llibertats de la ciutadania de Catalunya, una societat diversa i plural. Tasca que en els darrers mesos ha afrontat situacions complexes derivades de la pandèmia, canvis socials i econòmics i reptes en l'àmbit de la seguretat. Hii estem posant totes les eines. Al costat hi teniu tot el govern, el conjunt de les institucions de Catalunya estan al vostre costat. Seguirem compromesos per millorar les condicions de treball del cos per afrontar els reptes de seguretat". 

Davant un auditori amb els membres de la prefectura i els principals comandaments del cos, Aragonès ha repetit fins a 4 cops que està al costat dels Mossos d'Esquadra. I és que els sindicats, que demà han convocat una manifestació, han demanat una reunió amb el president via carta, de la qual encara no n'han obtingut resposta. Aragonès ha parlat dels "reptes interns com a Govern que es traslladen a la policia. La feminització del cos és un compromís. Estarem al vostre costat per avançar en aquest camí". El president, a més, ha detallat que es dotarà el cos de les eines necessàries: "Seguirem dotant el cos dels recursos materials i el personal necessari per protegir el conjunt de la ciutadania".

Missatge clar d'Aragonès el seu primer Dia de les Esquadres, a les portes d'una manifestació que justament demana la millora de les eines del cos per garantir una seguretat pública de qualitat. També perquè es deixi la policia catalana fora del debat polític. 

En els darrers tres anys només s'ha celebrat un Dia de les Esquadres. El 155 ho va paralitzar tot, també el dia de la policia de Catalunya. Es va restituir el juny del 2019 amb el comissari en cap Eduard Sallent i Miquel Buch de conseller d'Interior. L'any passat la covid-19 tampoc va deixar celebrar la diada, que es recupera aquest any amb el restituït Josep Lluís Trapero i el conseller Joan Ignasi Elena al capdavant d'Interior. 

Les crítiques del cos

Sindicats de Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana i Policies Locals han convocat per demà una manifestació per la defensa de la seguretat pública. Els sindicats van començar fa setmanes una ronda de reunions amb els grups parlamentaris d'ERC i JxCat i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. La previsió era reunir-se també amb el president Pere Aragonès, però encara no tenen data. Els sindicats remarquen que ni tan sols han obtingut resposta a la carta adreçada al president de la Generalitat on li demanaven la trobada.

"Als col·lectius professionals a qui representem no els agradaria tenir la sensació que el comandament suprem del cos de Mossos d’Esquadra i primera autoritat de Catalunya dona l’esquena a la situació que pateix el servei de seguretat pública", diuen els sindicats en un comunicat. Insisteixen que "mereixen poder traslladar al president de la Generalitat la gravetat per la qual passa el servei de seguretat pública; mereixen poder traslladar al president de la Generalitat el cansament patit per la constant instrumentalització política i mereixen poder traslladar-li la necessitat urgent de deixar els cossos policials fora de la confrontació política". "En cas de no produir-se aquesta reunió, les organitzacions convocants de la manifestació del pròxim 23 d’octubre creiem que s’estarà enviant als nostres respectius col·lectius un missatge clar: la crisi de seguretat no és una qüestió de primer ordre per al nostre president", conclouen.