El papa Joan Pau I, el pontificat del qual va durar només 33 dies, serà beat, després que Francesc aprovés aquest dimecres el decret que reconeix un miracle per la seva intercessió i relatiu a la curació d'una nena argentina, ha informat avui el Vaticà. La decisió aplana el camí per a la seva beatificació.

Albino Luciani va néixer el 1912, va ser triat papa el 26 d'agost de 1978 i va morir sobtadament 33 dies després, per la qual cosa el seu pontificat va ser un dels més breus de la història.

Miracle

El miracle pel qual el papa Joan Pau I serà proclamat beat es refereix a la suposada curació inexplicable d'una nena argentina que patia una patologia cerebral greu. El miracle és la curació, el 23 de juliol de 2011 a Buenos Aires, d'una nena d'11 anys diagnosticada d'una "encefalopatia inflamatòria aguda severa, estat de maligne refractari, malaltia epilèptica i xoc sèptic". La malaltia es va manifestar el 20 de març amb mal de cap, i una setmana després es va agreujar amb febre, vòmits i trastorns del comportament i de la parla.

El 26 de maig va ser traslladada des de Paraná a l'UCI d'un hospital de Buenos Aires. Allà va contreure una broncopneumònia que el 22 de juliol va derivar en un quadre sèptic. Els metges van advertir els pares que era possible una "mort imminent". L'endemà, de forma inesperada la petita va començar a millorar, un per un, de tots els problemes mèdics que patia. El 5 de setembre va ser donada d'alta, i va recuperar totalment la seva autonomia. Aquesta inesperada recuperació total s'ha atribuït a Joan Pau I, a qui un sacerdot, la família de la nena i el personal d'infermeria de l'UCI van estar resant abans que es produís.

La periodista i vicepostuladora de la causa per a la canonització, Stefania Falasca, va anunciar fa algunes setmanes al diari religiós Avvenire que el consell mèdic que va examinar el cas de la nena argentina "va dictaminar per unanimitat que la curació era científicament inexplicable".

Obert el 2003

La causa de canonització d'Albino Luciani es va obrir el novembre de 2003, vint-i-cinc anys després de la seva mort i va acabar el novembre de 2017 amb el decret sancionat pel papa Francesc, que va proclamar les virtuts heroiques de Joan Pau I.

A finals de novembre d'aquell mateix any va finalitzar també la investigació diocesana iniciada el 2016 a la diòcesi argentina de Buenos Aires en la qual es va examinar el "miracle" per intercessió del Papa Luciani el 2011.

Perquè el papa Luciani fos declarat sant més endavant seria necessari provar la seva intercessió en un nou miracle.

 

Imatge principal, el papa Joan Pau I, el papat del qual va durar 33 dies / Vatican News