El Col·lectiu d’Educadores i Educadors dels centres propis de la DGAIA (CEC), que agrupa 346 professionals del sector, han sortit al pas després que el Govern hagi anunciat que suprimirà la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) i es crearà de zero una nova direcció general centrada en la prevenció i la protecció de menors. El col·lectiu ha reclamat a la conselleria de Drets Socials que els tingui en compte per refundar l'organisme i que abans del canvi revisi la situació actual i apliqui tota la normativa que afecta el sector. En un comunicat, el CEC ha detallat els diversos incompliments de la legislació i disfuncions en el dia a dia dels centres. Entre les principals reclamacions demanen que augmentin les plantilles, que no s'externalitzin tants serveis i que els centres d'acollida siguin més petits i adaptats a les necessitats de cada infant.
Incompliments de Drets Socials
En la llista d'incompliments per part de la conselleria assenyalen que la guia Equar (estàndards de qualitat en atenció residencial) estableix que els centres residencials cal que siguin el més semblant a una llar, dins del nucli urbà i de 10-12 places. Tanmateix, segueixen existint macrocentres de 40 i 50 places, com és el cas de Girona, on en el mateix edifici apartat de la ciutat conviuen dos centres d’acollida, on sovint resideixen més de 100 infants i adolescents al mateix edifici. En aquest sentit, recorden que la DGAIA és coneixedora que “els nois i noies que viuen en centres residencials més grans (més de 30 places) són els que mostren valors significativament més baixos en el benestar subjectiu” segons un estudi de la Universitat de Girona i la mateixa DGAIA.
Pel que fa al programa marc de la DGAIA i la cartera de serveis socials, segons denuncien no es compleixen les ràtios ni els perfils professionals. En aquest sentit, reclamen que les professionals que treballen en centres residencials i pisos per a extutelats han de ser educadores. "La mateixa DGAIA incompleix això als centres públics al·legant que no troba suplents, però en les fundacions del tercer sector és un fet estructural: contracten integradors socials o altres perfils professionals per a cobrir places fixes, incomplint els plecs contractuals, no donant l’atenció especialitzada que requereixen els infants. Suposem que estalviant-se diners", afegeix el comunicat. A més, afirmen que el Departament de Drets Socials és coneixedor d'aquest fet "mitjançant les actes dels inspectors de Drets Socials i la DGAIA, donat que rep aquestes actes sense cap mena de sanció a les entitats que continuen prestant serveis i incomplint les condicions".
Des del CEC també reclamen que s'incompleix la llei de serveis socials, ja que no s'han constituït els Consells de Participació de Centres, i tampoc queda recollida la seva participació en els Projectes Educatius de Centres validats per la DGAIA, "negant la participació dels infants i les seves famílies". I afegeixen que tampoc s'ha complert amb la creació de la figura del delegat de protecció contra la victimització a infants i adolescents en els centres de protecció: "Fa 9 anys que la consellera Dolors Bassa ho va prometre i no s’ha implementat".
Privatització del servei i estat dels centres
Els educadors critiquen que la DGAIA i els serveis socials han tingut un creixement exponencial en recursos, però "tots de gestió privada o delegada". "Per si no fos prou el desgavell produït per les externalitzacions, ara cal afegir l'externalització i la privatització prevista de les ludoteques del Departament de Drets Socials on treballem", assenyalen. En aquest sentit, insten al Departament a què expliqui els criteris que donen peu a l'externalització, i que informin sobre els "efectes positius que tenen sobre els nostres infants". D’altra banda, diuen que el Sistema d'informació i gestió en infància i adolescència 'SINI@' és "obsolet, no s’ajusta a les necessitats actuals i es queda penjat molt sovint per les actualitzacions, impossibilitant la feina".
Els professionals també qualifiquen de "problema crònic" la sobreocupació i l'estat dels centres, que s'arrossega des de fa més de 9 anys amb diferents promeses del Departament, plans integrals, propostes de repensar la DGAIA, ara serà refundar. Mantenir el sistema sobreocupat implica que els infants i adolescents van al primer centre on hi ha una plaça buida, i habitualment per la seva tipologia, sovint no responen a les seves necessitats. Segons l'entitat, hi ha "maltractament institucional en convertir els centres en culs de sac on es barregen infants amb problemes de salut mental, addiccions o alteracions de conducta, donant-se una revictimització dels infants que cal protegir". "En molts d’aquests casos no s’ofereixen reforços educatius, tot i que DGAIA és coneixedora d’aquesta situació i les necessitats de l’infant per tres vies: abans que es doni l’ingrés al centre, l’informe del EAIA; el seguiment de les EFI, i l’Àrea de Suport de Centres", apunten.
"Hi ha una manca flagrant de recursos residencials especialitzats per atendre aquests joves pel que fa a addiccions, problemes de salut mental, trastorns de conducta o prostitució, i dels pocs que hi ha, la majoria estan privatitzats", diuen. Un problema que segons lamenten s’agreuja encara més quan el jove assoleix la majoria d’edat i vol accedir a un recurs d’habitatge per a joves extutelats. A més, reivindiquen que s’adoptin les mesures correctores de les avaluacions de riscos psicosocials fetes pel mateix Departament. Com a exemple, sovint els professionals van sols conduint furgonetes i al mateix temps es fan càrrec dels infants. "Cal que anem acompanyats o amb xofer. Reivindiquem que cap educadora hagi de treballar sola perquè no es repeteixi cap incidència mortal, com la companya de Badajoz", afirmen.
Participació en la refundació de la DGAIA
L'entitat ha demanat al Departament poder participar en el procés de replantejament de la DGAIA, i també ho ha transmès al Síndic de Greuges. El col·lectiu diu que des de la seva creació ha alertat de manera reiterada i constructiva als organismes garants de les "greus situacions de vulneració de drets" dels infants tutelats. En aquest context, temen "el pitjor" si la reformulació de la DGAIA es fa de forma precipitada, "sobretot en comprovar que no es compta amb el saber i l’expertesa dels professionals públics que durant dècades han apamat els punts forts i febles del sistema". El CEC veu "imprescindible que els canvis comptin amb el punt de vista dels educadors que són a primera línia", i per aquest motiu no creuen en la voluntat de canvi anunciada pel Departament si no va acompanyada, d’una banda, "que el col·lectiu participi en les meses tècniques per fer avaluació i proposta com a grup d’interès, i d’una altra, una consulta sistematitzada a cadascun dels centres per a la detecció detallada de les necessitats in situ, amb la participació protocol·litzada". "Convidem l’Administració a fer un estudi ambiciós, sincer, profund i sense por, de la raó dels continus incompliments d’aquells protocols aprovats per ella mateixa i que realment creiem serien beneficiosos pels nostres infants", conclou el comunicat.