Un docent per al qual la Fiscalia demana dos anys i mig de presó per un delicte d'abusos sexuals, ha aconseguit una plaça com a professor funcionari a un institut a Lleida. Segons informa elDiario.es, el Departament d'Educació de la Generalitat li va adjudicar la plaça el passat 21 de juliol, després que l'home participés en una convocatòria per estabilitzar interins a través d'un concurs de mèrits. 

El docent ha continuat fent classe, malgrat estar implicat en un procés judicial, i s'ha presentat al concurs per estabilitzar interins. Què hi pot fer la Generalitat en aquest cas? Doncs res. En un cas com aquest on hi ha obert un procés judicial, però no hi ha una condemna en ferm, l'administració està lligada de mans i peus i, de moment, ha declinat fer declaracions sobre els fets. 

Un cas de 2020

Els fets amb els quals s'acusa el docent van tenir lloc l'any 2020. Segons relata l'escrit d'acusació, el professor de filosofia es va trobar amb una exalumna de 17 anys i la va convidar a casa seva afirmant que li regalaria alguns llibres que tenia duplicats, allà li va fer els tocaments que denuncia la jove. L'exalumna va denunciar els fets pocs dies després davant dels Mossos d'Esquadra, però malgrat la denúncia, el docent es va reincorporar a la feina sense més problema. 

Per la seva banda, la família de la víctima va demanar al Departament d'Educació que s'apartés el docent de forma cautelar davant de l'obertura del procediment judicial, però com que no hi havia sentència ferma, aquesta petició va quedar en paper mullat. El curs següent dels fets, el professor va canviar de centre i va seguir donant classes. 

El llavors director dels Serveis Territorials d'Educació a Lleida, Carles Vega, va assenyalar: "No hem anat més enllà perquè hi ha una instància externa al Departament i no s'actuarà fins que no hi hagi, si n'hi ha, intervenció de la Fiscalia". En aquell moment també es va assenyalar que tot plegat havia succeït en període no lectiu, fora del centre i quan la víctima ja era exalumna del presumpte agressor. 

Augment de les denúncies de violència sexual a Catalunya

A Catalunya s’han disparat gairebé un 20% les denúncies per violència sexual aquest primer quadrimestre de 2023, segons dades presentades pels Mossos d'Esquadra. Els investigadors de la policia catalana asseguren que la majoria d’aquestes agressions es produeixen per part d'autors coneguts i en entorns que la víctima considerava segurs.

Aquesta arrencada de 2023 és especialment preocupant. En concret, entre gener i abril d'aquest any s'han denunciat un total de 1.247 casos de violència sexual —un 19% més que en el mateix període de l'any anterior—. D’aquestes, 485 són agressions amb penetració, amb violència o sense. En total, els Mossos d’Esquadra tenen localitzades 1.487 víctimes —238 de fins a 12 anys i 329 entre 13 i 17 anys— i 1.000 detinguts o investigats, un 12,3 % menors d'edat.