A Catalunya s’han disparat gairebé un 20% les denúncies per violència sexual aquest primer quadrimestre de 2023. Tot i això, els Mossos asseguren que les agressions d’aquest tipus amb submissió química són gairebé inexistents —a final de la setmana passada la policia catalana va detenir un home magrebí per una agressió sexual amb submissió química— i tampoc són de manera grupal com les mal anomenades “manades”. 

Tot i això, les dades són escandaloses i demostren un increment que fa patir els Mossos, els investigadors de la policia catalana asseguren que la majoria d’aquestes agressions es produeixen per part d'autors coneguts i en el que la víctima considerava entorns segurs. Algunes de les dades que aquest dimarts han explicat el cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC) dels Mossos, Ramon Chacón, i la Portaveu i la cap de l’Àrea tècnica de Proximitat i Seguretat Ciutadana, la inspectora Montserrat Escudé, asseguren que d’aquestes agressions, un 31% es denuncien en l’entorn de la mateixa parella.

Aquesta arrencada de 2023 és especialment preocupant. En concret, entre gener i abril d'aquest any s'han denunciat un total de 1.247 casos de violència sexual —un 19% més que en el mateix període de l'any anterior—. D’aquestes, 485 són agressions amb penetració, amb violència o sense. En total, els Mossos d’Esquadra tenen localitzades 1.487 víctimes —238 de fins a 12 anys i 329 entre 13 i 17 anys— i 1.000 detinguts o investigats, un 12,3 % menors d'edat.

El cap de la CGIC ha assegurat que si bé ni la policia ni els locals d’oci poden abaixar la guàrdia, les agressions sexuals en l'àmbit de l'oci nocturn suposen el 14% dels casos i que la majoria són entorns on la víctima coneix l’agressor. D’aquestes més de 1.200 agressions sexuals denunciades aquests primers mesos de 2023, tretze són per submissió química, la majoria en domicilis. Entre aquestes tretze, sis a l'àmbit de parelles o exparelles i dues en cites per aplicacions mòbils; una de caràcter heterosexual i una de caràcter homosexual. Cap d’aquestes està relacionada amb punxades, una psicosi que es va acabar amb més de 150 denúncies —cap amb agressió sexual posterior— i cap detingut.

Desmuntar el mite: ni manades ni submissió química

Chacón i Escudé, amb dades, han volgut desmuntar el mite de les agressions sexuals amb submissió química i també el de les manades. Asseguren que pel que fa a les agressions amb més d'un autor, suposen el 4% dels casos (58 denúncies amb un total de 79 participants) i que en cap cas es pot parlar de “manades”. “No s’ha d’entendre com un grup d'homes que surten de nit a buscar víctimes per violar-les conjuntament”, han assegurat. Algunes d’aquestes agressions grupals són derivades de robatoris, com un cas al Metro de Barcelona, on un grup de joves de nacionalitat estrangera van robar el mòbil a una noia i després li van fer tocaments. Durant aquest primer quadrimestre de l'any, els Mossos han investigat sis casos d'agressions sexuals grupals comeses per menors, dos en l'àmbit escolar —entre ells un amb una víctima de sis anys i tres autors de nou anys—, dos més en zones d'oci i dues més, en entorns d'amistat.

A més, entre gener i abril s'han denunciat 31 agressions sexuals comeses per "depredadors", dels quals quinze són tocaments comesos per "portalers", que busquen les víctimes a portals, encara que als Mossos els consta únicament un agressor en sèrie, que ja està a la presó, per tocaments i exhibicionisme al barri de les Corts de Barcelona.

“Us atraparem”

Els Mossos d’Esquadra han fet una crida a denunciar tots els casos. Si bé aquest inici de 2023 s’han detingut 1.000 persones per les 1.200 denúncies que s’han presentat, la policia assegura que es resolen més del 75% d’agressions sexuals denunciades. La policia confia reduir la xifra negra, el nombre d’agressions que no es denuncien, i han llençat un missatge als agressors que queden per detenir: “Us atraparem”.