El proper 2 de juliol a es produirà un dels fenòmens astronòmics més esperats: l’únic eclipsi solar total observable d’aquest any. La Lluna passarà entre la Terra i el Sol i l’enfosquirà. Els astres s’alinearan i semblarà que el diàmetre de la Lluna sigui major que el del Sol. Això farà que es bloquegi la llum directe i el dia es torni fosc.

L’eclipsi durarà 295 minuts (unes 5 hores), tot i que només serà total durant 4 minuts, i recorrerà 11.252 quilòmetres.

eclipse solar 1024x463

Quan i on?

L’eclipsi començarà en un punt de l’oceà Pacífic a l’est de Nova Zelanda i creuarà el mar d’oest a est, fins a arribar a Xile. Després, passarà per l’Argentina, Uruguai i Bolívia.

Tot això es produirà a partir de les 16.55h UTC (Temps Universal) i fins a les 21.50h. En hora catalana, l’eclipsi començarà sobre les 18.55h.

On el puc veure?

El fenomen només es podrà observar des d’alguns punts d’Amèrica Llatina, on es podrà veure la “corona del sol”, el petit raig de de llum que la Lluna deixarà passar. Tanmateix, des de Catalunya es podrà seguir a través de diverses retransmissions. Aquests són alguns dels enllaços des d'on es podrà seguir en directe:

El pròxim eclipsi solar

Després del d’enguany, el proper eclipsi solar es produirà el 14 de desembre de 2020 i es veurà, de nou, des d’Argentina i Xile, tot i que més cap al sud, a la Patagònia. Aquests esdeveniments es produeixen cada 18 mesos, aproximadament, i és estrany que es produeixin de manera seguida en una mateixa zona com ha passat en aquest cas. Després, els argentins hauran d’esperar fins al 2048 per veure’n un altre.