S'eliminen obstacles. Les dones de setze anys podran avortar sense el consentiment dels pares. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha explicat aquest dimecres que la reforma de la llei d'avortament que planteja el govern espanyol permetrà que les dones d'entre setze i divuit anys puguin fer-ho sense consentiment patern. En una compareixença al Congrés dels Diputats, Montero ha dit que cal garantir que puguin accedir-hi "de forma autònoma", motiu pel qual s'eliminarà el requisit que va introduir el Partit Popular. "Igual que són responsables per treballar i mantenir relacions sexuals, ho són per decidir sobre els seus cossos", ha dit la ministra.

 

Entre les mesures que Igualtat està preparant per a la reforma de la llei de l'avortament destaquen l'esmentat accés a aquesta pràctica a partir dels setze anys de forma "autònoma", l'eliminació dels tres dies de reflexió o un sistema per a l'objecció de consciència com el que ja s'aplica a la llei de l'eutanàsia. Això últim vol dir que s'obliga als hospitals públics amb servei de ginecologia i obstetrícia a comptar amb professionals que practiquin avortaments. "L'objecció de consciència ha de ser compatible amb el dret a l'avortament", ha argumentat Montero, que ha subratllat que les dones podran avortar "sense cap mena d'obstacle". També ha remarcat que el text serà un "canvi de paradigma" en la visió sobre la salut de la dona perquè no estigui centrada en la gestació i incorpori el "gaudi" de la sexualitat i el respecte a totes les preferències sexuals.

Problemes d'accés a l'avortament

La ministra ha destacat que el deure del govern espanyol és el de "blindar el dret a l'avortament a la sanitat pública", de manera que també ha indicat que amb la reforma de la llei serà la dona qui decideixi el mètode d'interrupció de l'embaràs, que en el centre de salut s'oferirà tota la informació necessària i que es derivarà a l'hospital per procediment d'urgència. Així mateix, ha anunciat la creació d'una línia telefònica especialitzada en drets sexuals i reproductius on s'informarà sobre el procediment i, en cas que hi hagués alguna dificultat en l'accés, sobre els drets existents (on i com defensar-los). Però la cosa no s'acaba aquí: Igualtat aposta també per avançar en el reconeixement d'un permís maternal prepart, prevenir i erradicar "la violència ginecobstètrica" i impulsar les "bones pràctiques" que molts hospitals ja desenvolupen, garantir la salut menstrual i oferir educació sexual en tots els nivells educatius. "És responsabilitat de l'Estat oferir una educació que permeti l'apropament dels més petits a la sexualitat des de la igualtat i el respecte a l'altre, a l'altra", ha manifestat.

En el seu discurs, Montero ha reiterat els obstacles que pateixen moltes dones i que els impedeixen exercir el seu dret a l'avortament. Ha parlat de "la pressió i les crítiques" que pateixen o el fet d'haver-se de desplaçar centenars de quilòmetres perquè "no existeixen recursos públics en les seves províncies per fer-ho". "Existeix un problema d'accessibilitat, gratuïtat i equitat territorial", ha dit. I és que el 87,25% de les interrupcions voluntàries de l'embaràs del 2020 es van realitzar en entorns extrahospitalaris, dels quals el 78,04% van ser a centres privats. De fet, ni Madrid, ni Extremadura, ni Castella la Manxa, ni Múrcia han practicat avortaments en centres públics durant l'any 2020, mentre que en dotze províncies no s'ha notificat ni una sola interrupció voluntària de l'embaràs en els últims cinc anys en cap mena de centre, segons les dades del Ministeri de Sanitat.

La salut menstrual

En mig de tota la bateria de mesures que la reforma contempla, la ministra ha indicat que "la salut menstrual passarà a ser un estàndard determinant a l'hora de valorar l'accés a la salut de les dones". "Garantir-la serà una obligació de l'Estat i els poders públics", ha afegit. En aquest sentit, ha indicat que s'abordarà el fet que productes de primera necessitat per a la majoria de dones "siguin sent enormement costosos" o que siguin les dones les qui sempre assumeixin la responsabilitat de l'anticoncepció. Existeix una necessitat de rebaixar l'IVA del 10% que tenen els productes de salut menstrual, higiene femenina, bolquers per les criatures i altres productes essencials perquè "siguin accessible sempre i per totes les dones" que ho necessitin. 

Finalment, Montero ha reivindicat una política feminista i ha carregat contra el "bloc reaccionari", assegurant que la qualitat democràtica d'un país es mesura també en funció de la seva capacitat de garantir els drets sexuals i reproductius de les dones. S'ha referit a la postura de la dreta sobre l'avortament, una "negació" que demostra el seu "masclisme" i la seva "voluntat que la dona no sigui lliure". "El masclisme i els seus defensors sempre han imposat com ha de ser el cos d'una dona per ser acceptada socialment, a quins estereotips definits ha de respondre, a quina manera de viure la maternitat ha d'adequar-se, o quina relació amb la seva sexualitat és admesa per la societat", ha denunciat. Així, ha advertit de "l'enorme risc" per la democràcia suposa "sentir el PP proposar la derogació de la llei de l'avortament del 2010 i tornar a la del 85".