El portaveu nacional del PP i alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, va assegurar que si el seu partit governés, derogaria l'actual llei de l'avortament, aprovada fa onze anys pel govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero. La seva intenció és tornar a recuperar la Llei de l'Avortament de 1985. Què significa això?

En la Llei Orgànica 9/1985, aprovada el 5 de juliol de 1985, només permetia l'avortament induït en tres supòsits: risc greu per a la salut física o mental de la dona embarassada (supòsit terapèutic), violació (suposat criminològic) i malformacions o tares, físiques o psíquiques, en el fetus (suposat eugenèsic).

 

Ayuso hi posa cullerada

En aquest sentit, qui també s'ha pronunciat al respecte és la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha assegurat que amb l'actual llei de l'avortament, moltes dones, com el PSOE o Podemos, veuen l'avortament "com una festa o un alliberament".

"No és un festival de la llibertat. És una decisió que s'hauria de prendre una vegada i no quatre com fan moltes dones", va indicar.

Isabel Díaz Ayuso EFE

EFE

Però les dades demostren que aquesta afirmació és falsa. Les xifres del Ministeri recullen que la immensa majoria de les interrupcions són per primera vegada. Al voltant del 65% de les dones que van avortar el 2020 ho van fer per primera vegada i la meitat d'aquestes dones era menor de 24 anys. Que ho fessin per quarta vegada, només van ser el 3%.

Per això, organitzacions feministes i clíniques lamenten que Ayuso utilitzi aquestes dades falses per interessos polítics i li reclamen que demani disculpes per les declaracions a les dones que han passat per aquesta situació.

La llei, al Constitucional

A finals del passat mes de juliol, el Tribunal Constitucional va indicar que tenia previst reprendre el debat sobre el recurs contra la llei de l'avortament, presentat fa onze anys pel Partit Popular. L'alt tribunal va indicar que abordaria la deliberació sobre aquesta llei després de diverses iniciatives als tribunals pel retard en la resolució del recurs.

Exdiputats del PP que van impulsar el recurs davant del Constitucional van denunciar el 2020 davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) el retard en la resolució del recurs presentant contra la llei de terminis avui vigent, que permet avortar les primeres catorze setmanes. Igualment, l'Associació d'Advocats Cristians va presentar davant del Tribunal Suprem una querella per retard contra el magistrat Andrés Ollero, exdiputat del PP i ponent de la sentència

Aquestes dues iniciatives són les que van fer que el Constitucional decidís reactivar el recurs per dictar sentència sobre un recurs presentat el 2010.

Més passos enrere

Però això no és tot. Segons El País, a més de derogar la llei de l'avortament, el PP planeja substituir la llei d'eutanàsia per una llei de cures pal·liatives, derogar la llei de memòria històrica, que substituiria per una nova "llei de concòrdia", derogar la llei Celáa d'educació i també modificaria alguns aspectes de la llei trans.