El 62,6% dels catalans afirma no haver donat mai sang, davant del 36,4% que assegura que sí. Són dades de l’enquesta Òmnibus del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) fetes públiques per la Generalitat de Catalunya.

Atès que la donació de sang és encara lluny d’arribar a la meitat de la població, el Banc de Sang i Teixits (BST) considera que la clau és consolidar el “relleu generacional” de la pràctica.

“Ha d’esdevenir un hàbit quotidià”, que passi de pares a fills, ha afirmat el coordinador de l’entitat, Enric Contreras, de la mateixa manera que va passar a ser-ho en el seu moment el fet de rentar-se les dents, ha exemplificat.

Així, ho ha considerat també un deure cívic: "No suposa cap problema mèdic i, en canvi, hi ha molta gent que ho necessita per viure".

Imatge: @donarsang

Motius per no donar el pas

Sis de cada deu catalans no han donat mai sang, i les raons són diverses: el 33,1% afirma que “no pot”; el 31,2% respon que “no pensa en això”; i el 20,5% manifesta que té "aprensió o por a les agulles", segons les dades del CEO.

Respecte al col·lectiu que ho rebutja per les agulles, el banc està treballant amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) per desenvolupar un aplicatiu que permeti ajudar a superar la por, ja que la punció "no fa mal" i les agulles són molt fines, en paraules de Contreras.

Qui pot donar sang?

Qualsevol persona sana entre 18 i 65 anys que pesi més de 50 quilos pot donar sang. 

Tot i que ara mateix la mitjana de donacions és d’1,3 vegades a l’any per persona, les dones ho poden fer fins a tres vegades l'any, mentre que els homes, un màxim de quatre. Entre donació i donació ha de passar un mínim de dos mesos.

Per què donar-ne?

Aquests són alguns dels motius per donar sang que descriu el BST:

  • “Per a tu és un moment, per a molts malalts pot suposar la vida”
  • Cada donació pot ajudar fins a tres malalts diferents
  • L'ús és diari: cada dia es necessiten 1.000 donacions a Catalunya
  • Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia

On donar-ne?

Hi ha centres fixos de recollida a tot el territori, a més de maratons de recollida, que s’estableixen en llocs concrets durant un o diversos dies.

En aquest sentit, el BST impulsarà els dies 4, 5 i 6 d'octubre la campanya 'De camí, dóna sang' a les estacions de metro de La Sagrera, Universitat i Diagonal de Barcelona, en què invitaran els usuaris a aturar-se 15 minuts en el seu recorregut per donar sang.