El Banc de Sang i Teixits de Catalunya va recollir l'any passat un total de 248.027 donacions de sang, 4.915 més que l'any anterior, que equival a un augment del 2%.

Segons el balanç que ha fet avui el Banc de Sang i Teixits, l'any passat van sumar 37.834 persones que van donar sang per primera vegada durant el 2017, un 15% del total de donacions de l'any, dels quals un 36% van ser joves de la franja d'edat d'entre 18 i 25 anys.

Els nous donants van prendre així el relleu de les 30.000 persones que cada any deixen de donar sang per edat o per alguna malaltia que els ho impedeix.

Per sexes, el 2017 el nombre de donacions de dones (95.991) i homes (95.666) ha estat pràcticament igual, i per edats, la franja amb més donants és la de persones d'entre 36 i 55 anys, amb gairebé 100.000 que van fer almenys una donació de sang.

Respecte a la donació per grups sanguinis, destaca el creixement en un 6,4% dels donants del grup 0 negatiu, el més buscat, amb un total de 26.179.

Els donants del grup 0 negatiu s'anomenen donants universals ja que la seva sang pot ser transfosa a malalts de qualsevol altre grup sanguini i per això aquest tipus de sang és imprescindible quan no hi ha temps de comprovar el grup sanguini del receptor.

Els atemptats de Barcelona i Cambrils 

El Banc de Sang i Teixits ha recordat que va ser precisament sang del grup 0 negatiu la que s'utilitza en casos d'emergència, com va ser en els atemptats a Barcelona i Cambrils (Baix Camp) a l'agost passat.

Prèviament, l'allau de persones que van acudir als hospitals el dia dels atemptats i la setmana següent es va traduir en un estiu amb un 14 % més de donants respecte a 2016.

Donacions de plasma als hospitals

Les donacions de plasma als hospitals (12.540) i en les campanyes mòbils (2.922) han crescut un 55 % respecte a l'any 2016, amb un total de 15.541 plasmaféresis.

Aquest increment, segons el Banc de Sang, respon a la voluntat d'assolir l'autosuficiència en plasma a Catalunya.

Una part del plasma que s'obté s'utilitza per elaborar medicaments, però actualment no se n'aconsegueix prou i cal doblar el nombre de donants.

Per això, el Banc de Sang ha habilitat un espai al web donarsang.gencat.cat/plasma per poder sol·licitar hora per donar plasma.

Per ser donant de plasma cal complir els mateixos criteris que per ser donant de sang, però és necessari disposar de més temps, ja que la donació dura uns 45 minuts.