El Jutjat d'Instrucció 20 de Barcelona ha conclòs que 'El Jueves' va poder incórrer en un presumpte delicte d'injúries amb un article en què es feia broma sobre la policia desplegada a Catalunya per l'1-O i el consum de cocaïna. Per això, considera que el director de la revista, Guille Martínez-Vela i el subdirector i editor web, Joan Ferrús, són els responsables de la publicació.

En l'auto, la magistrada considera que els articles i il·lustracions sota el titular La contínua presència d'antiavalots acaba amb les reserves de cocaïna a Catalunya "van comportar una ofensa i falta de respecte", sense que se sustentés en una base fàctica . La jutgessa va obrir la investigació arran que els sindicats de la Policia Nacional presentessin un escrit davant de la Fiscalia General de l'Estat contra la revista satírica.

L'article, a més, incloïa una imatge d'una mà que manipulava una substància en pols de color blanc amb un carnet de la Policia Nacional i en el text s'afirmava: "Després de les seves actuacions de diumenge passat, impedint votacions a garrotada seca, els antiavalots han acabat amb tota la cocaïna de Catalunya".

polemica dijous

Per la seva part, la revista ha respost a través de les xarxes socials afirmant que si "cal explicar-li en què consisteix la sàtira, la hipèrbole i l'humor a un altre jutge se li explica".

El director, Martínez-Vela, ja va declarar per aquest cas el novembre de l'any passat i va recordar que aquesta era "una de les moltes notícies fictícies d'una secció", pel que considera que "tots els lectors coneixien la intencionalitat de la publicació" i que s'emmarcava en una revista satírica i d'humor.

El subdirector, Joan Ferrús, també ha volgut replicar aquesta decisió a través d'una publicació en el seu compte personal d'Instagram. El periodista ha volgut ironitzar amb el judici i ha penjant una foto d'ell abraçant el llibre La meva lluita d'Adolf Hitler. "Ja que en aquest país abraçar tota mena d'ideologies feixistes sol ajudar a alliberar-se de les condemnes judicials, o almenys reduir-les, he decidit compartir aquesta foto perquè sigui considerada com prova en el veredicte", ha assenyalat.

Joan Ferrús El dijous

D'aquesta manera, la revista ha volgut defensar la llibertat d'expressió i fer una crida a l'humor. A més, han afirmat estar "tranquils" davant d'aquesta decisió, ja que consideren que no s'ha comès cap delicte.