Com caminava un dinosaure? Els feien mal els peus? Com se sent un en carregar amb 24 tones als peus? Un dinosaure juràssic de 24 tones trobat a Austràlia caminava amb el taló elevat, com si portés posades sabates "de taló alt", segons una investigació de la Universitat de Queensland.

L'estudiant de dotorat Andréas Jannel i els seus col·legues del Laboratori de Dinosaures de la universitat van analitzar fòssils del sauròpode juràssic únic anomenat Rhoetosaurus brownei per comprendre millor com una criatura tan enorme podria suportar el seu propi pes corporal.

"Mirant els ossos del peu, va quedar clar que Rhoetosaurus caminava amb un taló elevat, la qual cosa planteja la pregunta: com va poder el seu peu suportar la immensa massa d'aquest animal, fins a 40 tones? La nostra investigació suggereix que, encara que Rhoetosaurus estava de puntetes, el taló estava esmorteït per un coixí carnós", va declarar en un comunicat.

"Veiem una cosa similar als peus d'elefant, però aquest dinosaure era almenys cinc vegades més pesat que un elefant, per la qual cosa les forces involucrades són molt més grans."

Com s'ha arribat a aquesta conclusió?

Jannel i els seus col·legues van arribar a aquesta conclusió creant una rèplica del fòssil, i després manipulant-lo físicament en un intent per comprendre el moviment entre els ossos. "També utilitzem tècniques de modelat 3-D per avaluar les diferents postures dels peus que haurien permès a Rhoetosaurus suportar el seu pes", va dir. "Finalment, observem una sèrie d'empremtes de sauròpodes de tot el món, moltes de les quals indicaven la presència d'un coixí de taló carnós darrere dels dits, donant suport al que els ossos ens estaven dient."

"L'addició d'un coixí d'amortiment que recolza el taló elevat sembla ser una innovació clau durant l'evolució dels sauròpodes, i probablement va aparèixer en els primers membres del grup en algun moment durant la transició del Juràssic Primerenc al Mig. "Els avantatges d'un coixí de teixit tou poden haver ajudat a facilitar la tendència cap a les enormes mides de cos que veiem en aquests dinosaures".

Els fòssils de l'espècimen R. brownei es van trobar a prop de Roma al sud-oest de Queensland i daten de fa 160-170 milions d'anys, quan Austràlia era part del supercontinent de Gondwana. Jannel ara està utilitzant tècniques informàtiques per simular com les diferents postures dels peus i la presència d'un coixí de teixit tou afecten les distribucions d'estrès dins dels ossos.

Pas important en l'evolució dels dinosaures

"En poques paraules, estic utilitzant eines d'enginyeria per aplicar forces teòriques als ossos, avaluant com es distribueix l'estrès als peus d'aquests dinosaures gegants, amb l'objectiu de proporcionar evidència mecànica de la presència d'un coixí de teixit tou d'aquest tipus".

"Pot ser un procés tediós i lent, però sempre m'ha fascinat la paleontologia, particularment el vincle entre forma i funció en animals extints", va dir. "Encara queda per saber, però és sorprenent descobrir que convertir-se en 'taló alt' podria haver estat un pas important en l'evolució dels dinosaures sauròpodes".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat