Les mascaretes quirúrgiques són les més venudes, principalment pel seu menor preu, però les persones grans prefereixen les FFP2, més cares, perquè els protegeixen més, mentre que els joves porten majorment mascaretes de tela, de disseny i més combinables.

Segons han explicat diversos farmacèutics i venedors de mascaretes consultats per Efe, les quirúrgiques són les més venudes perquè el seu cost és d'entre 0,75 i 0,85 euros, i les FFP2, que valen entre 3 i 4,5 euros, són les preferides per les persones grans que se senten més vulnerables al coronavirus i opten per aquesta major protecció.

Qui porta què

"La que més es ven és la quirúrgica pel preu, en cap farmàcia la venen a més d'1 euro, aquí la tenim a 75 cèntims, després hi ha la FFP2 que costa 4 euros i que en general és la gent gran la qual la demana, és força incòmoda però et protegeix a tu i a la resta, sens dubte la més segura", ha explicat a Efe Josep, encarregat d'una farmàcia al carrer de Berlín, a Barcelona.

Una altra cosa és com porten posada després la mascareta perquè pel carrer les diferents formes de portar la protecció buconasal convergeixen en el paisatge urbà. Mascaretes per sota del nas, mascaretes que pengen de l'orella en caminar, que pengen d'un colze o del canell, o fins i tot, també, persones que decideixen fer servir una sobre l'altra per a "sentir-se més segures", com comenta la Clara, una veïna de 46 anys de barri de Les Corts de Barcelona que utilitza una quirúrgica sota d'una FFP2.

"Les famoses màscares KN95 són les mateixes que les FFP2, l'únic que canvia és la nomenclatura, una és la que ha donat la Xina a les seves mascaretes i una altra la que ha posat la Unió Europea, però serveixen per al mateix. Les que ha retirat consum de mercat són marques que no compten amb el filtrat adequat per protegir contra la Covid-19 ", ha detallat la farmacèutica Virginia Calvo.

Mascaretes de tela però amb filtre

"És molt important saber quin tipus de mascareta vols comprar i si està homologada. Aquí a la farmàcia en venem de tela, unes a les que els pots posar filtre i altres que poden ser rentades fins a 50 vegades, el seu preu és de 12 euros, a llarg termini és més econòmic", ha explicat Josep.

Les farmàcies són els llocs per excel·lència per comprar una mascareta, però en ser un complement d'ús diari, la moda i el disseny han començat a jugar un paper important, sobretot per als joves, segons comenta Calvo. "Les més venudes a la gent jove són les llises perquè són més fàcils de combinar amb la roba", assenyala.

mascareta noi coronavirus unsplash

Un noi es posa una mascareta quirúrgica / Unsplash

Botigues de moda, estancs i basars les han afegit als seus productes de venda. Llises, amb disseny o frases reivindicatives. "Puto virus", es llegeix a la mascareta que ven un estanc del carrer Berlín, el propietari del qual, Albert Sicart, confessa a Efe que va decidir vendre mascaretes per "tenir de tot" i incrementar els seus ingressos.

"El problema està en la gent que no s'assegura si la mascareta que compra està homologada o no", coincideixen els farmacèutics, que justifiquen la decisió dels centres sanitaris de no deixar entrar a ningú amb mascareta de tela perquè moltes estan fetes a casa i sense la mínima certificació.

La conclusió dels farmacèutics és senzilla, si s'ha d'estar en un lloc tancat per molt temps, agafar un vol o vius amb un familiar de risc el millor és fer servir la FFP2, "tinguis l'edat que tinguis". Preocupar-se per la moda i la comoditat no ha de ser prioritari. 

 

Imatge principal: una noia porta una mascareta de tela / Unsplash