L'apagada massiva que va viure aquest dilluns tota la península Ibèrica, i de la qual encara no se saben les causes concretes, ha sigut un moment històric per a Catalunya, Espanya i Portugal. Des de les 12.33 hores fins ben entrada la nit, els ciutadans van veure com no podien fer servir res que funcionés amb electricitat i quedaven desconnectats sense internet als mòbils. El fet que mai hagués passat res similar ha deixat tota una sèrie de termes que fins ara mai havien tingut tanta importància. Amb la finalitat de no perdre's en el debat sobre l'apagada elèctrica, hem fet un diccionari dels conceptes més rellevants que s'han sentit fins ara.
Apagada
Segurament la paraula més emprada dilluns va ser apagada. En el moment en què se'n va anar la llum a les 12.33 hores, tothom va pensar que era una cosa local: de casa nostra o del carrer on vivim o treballem. Al cap d'uns minuts es començava a saber que aquell tall de llum anava més enllà. Era una apagada generalitzada. Segons el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC), una apagada és el 'fet d’apagar-se la il·luminació elèctrica a causa d’una interrupció en el subministrament'.
Segons Google Trends, la paraula apagada es va disparar en el cercador a partir de les 13 hores del dilluns. El pic de cerques d'aquesta paraula es va mantenir durant tot el dia de dilluns, tot i que a la tarda va començar a caure. A aquelles hores de la tarda, el sistema energètic encara no s'havia restablert a la major part del territori, però ja s'havia aconseguit recuperar la tensió en algunes subestacions del nord, sud i oest peninsular, segons va informar Red Eléctrica.
Red Eléctrica de España
Red Eléctrica de España és una empresa espanyola dedicada al transport d'energia elèctrica, és a dir, de la tensió elèctrica superior a 220 quilovolts. Tot i això, no es dediquen a la distribució de la tensió inferior a 220 kV. Aquesta companyia és propietària de gran part de la xarxa de transport d'alta tensió, i aquests darrers anys ha adquirit nous actius de la xarxa de transport en altres empreses. També actua com a operador en el sistema elèctric espanyol.
Així, Red Eléctrica de España és qui recull l'energia elèctrica que generen les centrals, siguin nuclears, hidroelèctriques o de qualsevol mena, i la transporta per la seva xarxa de més de 45.000 quilòmetres d'alta tensió. Perquè us en feu una idea, es tracta del cablejat i les torres que s'observen a les carreteres. Aquesta xarxa de cablejat es desenvolupa en el territori mitjançant un acord de planificació entre l'Estat i les diferents comunitats autònomes.
Zero absolut
El zero energètic és el que va succeir a les 12.33 hores a la península. És un tall total del subministrament. L'evolució de la demanda elèctrica real a la península es va desplomar des dels 25.184 megawatts (MW) fins als 12.425 MW sobtadament poc després de les 12.30. El director de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya, Joan Ramon Morante, recorda que la xarxa és “un mallat interconnectat” i que quan falla un punt poden anar caient els enclavaments del voltant com “peces de dòmino”. En aquest sentit, assenyala que llavors l'objectiu és “aïllar” de pressa. Però no es va aconseguir i va caure tota la xarxa espanyola i portuguesa, que estan “molt connectades, és la xarxa ibèrica”.
Illa elèctrica
Durant aquests dies, després de l'apagada, els experts s'han referit a la península Ibèrica com a una illa elèctrica. Aquest concepte fa referència a l'aïllament de la península respecte a la resta d'Europa. La particularitat del sistema elèctric peninsular són les limitades interconnexions amb altres països. Això fa que la península Ibèrica s'anomeni col·loquialment illa energètica. Aquest aïllament va justificar "l'excepció ibèrica" durant les crisis energètiques del 2021 i 2022.
Generadors sincrònics
Davant de l'apagada i les hores sense llum, una de les opcions que més força va obtenir per a restablir el sistema van ser la dels generadors, i, en concret, els generadors sincrònics i asíncrons. Un generador sincrònic i un generador asíncron són dos tipus principals de màquines elèctriques rotatives que converteixen energia mecànica en energia elèctrica de corrent altern. Aquest tipus de generadors són necessaris per estabilitzar la xarxa i inclouen tant les nuclears, com les centrals hidràuliques o de biomassa.
Watts i gigawatts
Durant cinc segons del dilluns a les 12.33 hores, 15 gigawatts (GW) de generació elèctrica van desaparèixer de cop del sistema elèctric espanyol. Segons fonts del govern, això és el mateix que el 60% de l'electricitat que s'estava consumint en aquell moment a Espanya. El watt és la unitat de potència en el Sistema Internacional d'Unitats, que mesura la quantitat d'energia que es transfereix o es converteix per unitat de temps, i el gigawatt és una unitat de potència que equival a mil milions de watts (1.000.000.000 W).
Ciberatac
El jutge de l'Audiència Nacional, José Luis Calama, va acordar aquest dimarts obrir diligències prèvies per a investigar si l'apagada general a la xarxa elèctrica espanyola "va poder ser un acte de sabotatge informàtic en infraestructures crítiques espanyoles". S'investiga com un delicte de terrorisme. Precisament, Red Elèctrica ha descartat que hagi estat un ciberatac, segons la informació recopilada pel Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).
Un ciberatac és l’explotació de sistemes informàtics, empreses i xarxes dependents de la tecnologia. Aquests atacs fan servir codis per alterar la lògica o les dades de l’ordinador, la qual cosa genera conseqüències que van des del robatori d’identitat fins al col·lapse del sistema informàtic d'una empresa, institució o territori.
Energia renovable
Una de les hipòtesis de les causes és que, en un moment de demanda baixa, la generació fotovoltaica superava el 55% i hi havia una reduïda contribució de generadors que poguessin proporcionar inèrcia al sistema, cosa que "va fer que el sistema no pogués fer front a la variació de freqüència i s'hagués desencadenat una desconnexió en cadena de generadors que, al final, va provocar l'apagada", explicava Manuel Alcázar Ortega, de la Universitat Politècnica de València.
L'energia renovable és el conjunt de fonts d'energia que es troben a disposició dels humans i que aquests són capaços de transformar en energia útil. Teòricament, són inesgotables, perquè majoritàriament provenen de l'energia del sol.
Cicle combinat
El cicle combinat és una tecnologia que combina una turbina de gas i una turbina de vapor de condensació, de forma que n'augmenta l’eficiència, en aquest cas a les grans centrals productores d’electricitat. Les centrals tèrmiques convencionals fan servir turbines de vapor per accionar els alternadors que generen electricitat. Les centrals de cicle combinat, a diferència de les anteriors, a més de la turbina de vapor fan servir una turbina de gas a l'inici del procés. Això permet assolir rendiments elèctrics pròxims al 60% (mentre que les tèrmiques convencionals tenen rendiments del 37%), és a dir, n'augmenta l’eficiència energètica.