El Dia de la Diversió en el Treball se celebra a Espanya aquest divendres, 6 d'abril, ja que l'1 d'abril -que és quan tradicionalment se celebra a nivell mundial- va coincidir amb el Diumenge de Pasqua. En aquesta ocasió, la jornada reinvindica la que consideren és "la contribució espanyola més gran a la diversió en el treball": el futbolí, un joc que s'ha instal·lat en diverses empreses de tot el món.

Segons subratllen des de la consultora Humor Positiu, promotora de la iniciativa a nivell nacional, "es tracta d'una ocasió especial per recordar que el treball no té per què ser gris, que la serietat no requereix solemnitat, i que l'humor ofereix importants beneficis per a qualsevol organització i per al seu equip humà fins i tot en moments de crisi -o potser especialment en temps de crisi-".

En l'edició de 2018, els seus impulsors convoquen a jugar al futbolí, un esport de taula inventat el 1936 per Alejandro Finisterre, un poeta gallec que va quedar ferit durant un bombardeig de la guerra civil. En veure com s'avorrien els nens convalescents de l'hospital català en el que es trobava, va decidir fer alguna cosa. Li va confiar al seu amic Francisco Javier Altuna, fuster basc, el disseny d'un "futbol de taula" inspirat en el tennis de taula, i el joc va tenir un tal èxit que en pocs anys diverses empreses de joguines valencianes el van difondre per tota la geografia nacional i d'allà, al món sencer.

Per això, des d'Humor Positiu proposen als empleats gaudir d'aquest joc o optar pel seu joc 'bessó' més assequible: el futbol xapes. Els consultors d'Humor Positiu celebraran la jornada als campus de campus d'innovació i emprenedoria Teamlabs a Madrid i Barcelona, amb tornejos entre diverses 'team companies', que començaran el 6 d'abril a les 10.30 a les seus de Madrid i Barcelona.

A Madrid, jugaran amb un futboling i comptaran amb la presència del seu inventor, l'extremeny Nacho Escobar. El Futboling és el futbolí 2.0, que combina els pals i ninots físics de tota la vida amb marcadors electrònics, connexió a Internet, identificació de jugadors, so ambient que et submergeix en el joc, gols d'or, targetes vermelles, rànquing local, regional, nacional i mundial. És també una iniciativa solidària, ja que la moneda que s'utilitza per jugar a Futboling es destina a projectes socials.

"Oblida't del ioga. No hi ha res com el futbolí per reduir l'estrès," assegura el cofundador d'Humor Positiu, Jesús Damián Fernández. "A més, fomenta la creativitat i la concentració, preparant els professionals per a les tasques serioses", afegeix.

Iniciatives

Com tots els anys, diverses empreses han anunciat les seves pròpies iniciatives per celebrar la jornada a tot Espanya i també fora del país. Així, a Centraldereservas (Saragossa i Aïnsa), muntaran un torneig de 'futbolí humà' amb disfresses i un camp gegant en el qual els jugadors aniran lligats a les barres i convidaran altres empreses veïnes que s'afegeixin a la competició.

A Balumba (Sevilla), el seu 'Ministry of Fun Andaluz' (MOFA) ha proposat que el personal acudeixi a l'oficina lluint ulleres de sol, entre altres iniciatives; a Delaviuda organitzaran diverses gimcana a les seves fàbriques i oficines de Madrid, Sonseca (Toledo) i Artenay (França); a Emergia (Colòmbia) comptaran amb un futbolí en cadascun dels seus departaments i els visitarà un carro de dolços i un professional de "mimoterapia"; i en la Residència de Més San Martín de Porres (Càceres) els professionals planegen tunejar els seus uniformes, organitzar concursos i oferir paella per a tothom.

Segons diversos estudis, l'humor redueix l'estrès, estimula la motivació, potencia la creativitat, cohesiona els equips humans, potencia l'impacte persuasiu dels missatges de venda i fomenta un clima laboral més agradable.

A nivell mundial, la consultora nord-americana Playfair va llançar aquesta iniciativa l'any 1996 i va fixar l'efemèride per a l'1 d'abril. Aquest dia apareix citat a l'almanac més important dels Estats Units, el 'Chase's Official Calendar of Events'. Si cau en dia festiu, se celebra tradicionalment el primer dijous de mes.

A Espanya, els consultors d'Humor Positiu difonen la celebració d'aquesta efemèride des d'una dècada. Les activitats es poden donar a conèixer a les xarxes socials amb l'hashtag #DiadelaDiversion.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat