La Policia Nacional ha detingut a Montellano, a Sevilla, un jove sirià, de 17 anys, i la seva mare, en una nova operació contra el terrorisme gihadista a Espanya. Segons han explicat des de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional, el jove tenia intenció d’immolar-se, si bé durant l’escorcoll no s’han trobat armes. S’està investigant si volia cometre un atemptat a l’institut on anava, al mateix municipi, i també si havia comprat o sabia com fabricar explosius. El menor estava sota la vigilància de la lluita antiterrorista des del mes d’octubre pels seus missatges publicats en diverses xarxes socials d’enaltiment del terrorisme gihadista, però els darrers dies havia augmentat la seva activitat i fins i tot, segons algunes fonts, havia arribat a fer una amenaça concreta contra els seus companys d’institut. 

Agents de la Policia Nacional espanyola van assaltar casa seva diumenge de matinada i van detenir el jove i avui s’ha sabut que la seva mare, de la mateixa nacionalitat, refugiada siriana, també ha estat detinguda formalment en el marc d’aquesta investigació policial que ha tutelat l’Audiència Nacional, amb seu a Madrid

Tenia material per fabricar explosius

En l’escorcoll, si bé no s’han trobat armes, tal com han assegurat fonts oficials de la delegació del govern a Andalusia, sí que s’han localitzat materials que poden ser utilitzats per fer explosius com pólvora, àcid sulfúric, acetona i aiguarràs. Les investigacions hauran d’aclarir ara si aquesta intenció que va manifestar era real i tenia capacitat de fer-ho, o no. 

En l’escorcoll de la casa del carrer de la Cuesta de Bernardo, un vesper de persones durant aquest dilluns, mentre durava la intervenció policial, es va també trobar una armilla similar a la que fan servir els terroristes gihadistes quan es volen immolar. Les proves recollides i la possible declaració del jove i la seva mare, poden ajudar a aclarir quins objectius tenia el detingut. En tot cas, la Policia Nacional assegura que ha avortat una acció terrorista

El menor detingut feia dos anys que era a la localitat sevillana amb la seva mare i una germana de 10 anys i es tracta, segons el consistori, d'una família integrada en aquest municipi d'uns 7.000 habitants. L'alcalde de Montellano, Curro Gil, ha explicat en roda de premsa que la detenció ha causat un gran impacte al municipi. La mare, ha assegurat el batlle, es guanya la vida com a cosidora, mentre que els menors estan escolaritzats i en cap moment, abans de la intervenció policial, hi va haver cap indici que alertés que el detingut podria estar preparant una cosa il·legal.

Els detinguts, cap a Madrid

El jove i la mare, els dos en qualitats de detinguts, han estat traslladats a l’Audiència Nacional, on està previst que avui o demà, dimecres, siguin entregats al jutjat central de guàrdia per escoltar la seva declaració. El jutjat especial, qui té les competències en temes de terrorisme, haurà de decidir si ingressen a presó o queden en llibertat.

La policia ha explicat que la investigació no s’ha iniciat per la denúncia de la mare del menor sirià, i que ha estat detinguda per aclarir quin coneixement tenia de les intencions del seu fill, que, presumptament, estava en una fase avançada de la radicalització i que tenia en el seu poder material per fabricar explosius.