La Guàrdia Civil ha detingut a Barcelona una persona per la seva presumpta pertinença a l'organització terrorista Estat Islàmic (EI), segons ha informat el mateix cos policial. L'operació va començar l'any passat, quan els agents van detectar una persona que s'estava radicalitzant i feia servir plataformes de missatgeria instantània encriptades per mostrar el seu suport actiu a favor de l'Estat Islàmic. Així mateix, a través dels seus perfils d'internet difonia i traduïa abundant contingut gihadista sobre activitats terroristes dutes a terme a diferents escenaris, i material idoni per a la fabricació d'explosius. El presumpte gihadista hauria estat detingut a Nou Barris, al carrer de Casals i Cuberó.

La investigació de la Guàrdia Civil ha mostrat les connexions internacionals que tenia aquesta persona, qui s'havia posat en contacte amb altres simpatitzants de la causa gihadista en altres països. El cos policial destaca especialment les relacions que mantenia amb gihadistes detinguts recentment al Canadà i Suècia. 

En el seu comunicat la Guàrdia Civil detalla que l'operació de detenció d'aquesta persona s'ha pogut desenvolupar gràcies a la col·laboració i cooperació de forces de seguretat nacionals i internacionals. A l'Estat espanyol s'ha col·laborat activament amb el Centre Nacional d'Intel·ligència, mentre que a l'exterior s'ha treballat conjuntament amb el Servei de Seguretat Suec (SÄPO), la Direcció General de Seguretat Interior francesa (DGSI) i l'Agència de la Unió Europea la Cooperació Policial, EUROPOL.

Europa es blinda després de la massacre de Moscou

La massacre al centre comercial de Moscou ha posat en alerta diversos països europeus. L'atac reivindicat per l'EI ha matat més de 130 persones i ha disparat les alarmes a altres països europeus com Alemanya o França. Aquest darrer ha reaccionat posant en alerta 4.000 militars, que podrien ser mobilitzats al costat dels 3.000 que ja patrullen pels carrers, després d'activar el màxim nivell d'alerta per risc d'atemptat. Això servirà per reforçar la presència de forces de l'ordre a "llocs sensibles, com les escoles, els temples religiosos, les sales d'espectacles, les estacions, els aeroports o els centres de les ciutats", ha detallat. Cal destacar que el país ha estat víctima de diversos atacs i que a més, serà l'amfitrió de les pròximes Olimpíades. 

Pel que fa a l'Estat espanyol, no s'ha modificat el nivell d'alarma després d'aquest atac a Rússia. Espanya porta des del 26 de juny de 2015 en nivell 4 d'Alerta Antiterrorista. En el marc d'aquest nivell d'alerta, els cossos i forces de seguretat de l'Estat han reforçat les seves investigacions i actuacions en l'àmbit antiterrorista. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!