Vladímir Putin ha admès que l'atac de Moscou va ser obra d'islamistes radicals, però encara acusa Ucraïna. En una reunió d'aquest dilluns sobre les mesures a prendre després de l'atemptat de divendres, que fou immediatament reconegut per l'Estat Islàmic, el president rus ha reconegut l'autoria: "Sabem que el crim va ser comès per mans d'islamistes radicals, amb la ideologia de la qual el mateix món islàmic ha estat lluitant durant segles". Tanmateix, ha apostat per investigar "qui es beneficia" d'un succés amb 139 morts confirmats. "Ens interessa saber qui és el client", ha afegit.

"Els nazis, com és ben sabut, mai han tingut problemes a l'hora de fer servir els mitjans més bruts i inhumans per assolir els seus objectius", ha considerat Putin, en referència als ucraïnesos. Així, ha recordat que ha fracassat "completament" la contraofensiva ucraïnesa i que Ucraïna necessita guanyar punt davant dels seus patrocinadors occidentals. "Cal respondre a la pregunta de per què els terroristes després de cometre el crim van intentar fugir just per Ucraïna, qui els esperava", ha assenyalat.

La teoria de Putin sobre Ucraïna

En aquesta línia, el president rus ha considerat que hi ha "una cosa absolutament clara": "El terrible crim comès el 22 de març a la capital de Rússia és un acte d'intimidació. La pregunta sorgeix immediatament. Qui se'n beneficia?". "Aquest crim pot ser només una baula d'una sèrie d'intents per part d'aquells que combaten des del 2014 contra el nostre país amb les mans del règim neonazi de Kíiv", ha afirmat. 

Putin també ha denunciat els intents dels Estats Units de "persuadir els seus satèl·lits i altres països del món que, segons les seves dades d'intel·ligència, suposadament, no hi ha rastre de Kíiv a l'atemptat de Moscou, que el sagnant acte va ser comès per seguidors de l'Islam, membres de l'organització prohibida a Rússia, Estat Islàmic". "Com els islamistes radicals que es posicionen com a musulmans ortodoxos, que professen el conegut com a islam pur, procedeixen a cometre horribles barbàries i crims en el mes sagrat per als musulmans, el ramadà?", s'ha preguntat.

Els sospitosos de l'atemptat

El president rus s'ha tornat a qüestionar si, "realment, les organitzacions radicals i terroristes islàmiques estan interessades a llançar atacs contra Rússia, que ara com ara aposta per una solució justa al conflicte a l'Orient Mitjà". Finalment, ha dit que els qui donen suport a Kíiv "no volen ser còmplices del terror i patrocinadors del terrorisme". "Però, efectivament, hi ha moltes preguntes", ha conclòs.

El director del Comitè d'Investigació rus (FSB), Aleksandr Bastrikin, ha informat que ja són 139 els morts a l'atac i ha reconstruït els fets: els quatre atacants van arribar a la sala de concerts a les 19.58 i van sortir de l'edifici a les 20.11 hores. Segons Bastrikin, els sospitosos portaven dos fusells d'assalt AK-47 en el moment de la detenció, a més de 28 carregadors, 500 bales i dos bidons de benzina. El director de l'FSB també ha explicat que s'han fet més de 200 escorcolls i que s'investiguen les mesures de seguretat del recinte. Pel que fa als sospitosos (que van compareixent davant del tribunal), ha indicat que aquest dilluns s'ha dictat presó provisional per a tres d'ells que "van ajudar a preparar l'atemptat terrorista". "Van proporcionar allotjament a l'apartament en el qual vivien, un cotxe per desplaçar-se i van transportar diners", ha dit. Es tracta dels germans Aminchon i Dilovar Islomov, i del seu pare Ismoil.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!