La Guàrdia Civil ha detectat suposades irregularitats en diverses constructores de l’AVE, que haurien regalat viatges, regals i cotxes d’alta gamma a alts càrrecs d’Adif. Aquests serien alguns dels “obsequis” que quatre empreses adjudicatàries d’obres públiques haurien fet a alts directius d’Adif, segons han informat El País i El Periódico.

La jutge que porta el dictamen és Silvia López de Barcelona, que ja estaria investigant el cas de malversació de fons públics i suborn en la construcció de la plataforma de l’AVE a la Sagrera.

L’informe fa menció, també, a irregularitats en altres trams com Sant Andreu, el túnel de Sants, l’estació de Lleida i la línia de pas per Girona.

Els agents creuen que aquesta malversació de fons podria haver generat un sobrecost en els preus finals de les infraestructures. El frau, segons han explicat, s’hauria fet a través de valoracions falses incrementades i en el preu de liquidació final. Segons han informat aquests mitjans, ja s’haurien trobat documents que revelen aquestes manipulacions.

152.590 euros en viatges

La Guàrdia Civil també ha explicat que Corsan-Corviam, Copasa, Sacyr, i Acciona haurien pagat diversos viatges d’oci, majoritàriament a llocs d’esquiada, a alts directius d’Adif. El cost final dels viatges seria de 152.590 euros.

Actualment, hi ha dos processos oberts a Barcelona i diversos a tot Espanya sobre presumptes sobrecostos en la construcció de l’AVE. L’any 2014, la Guàrdia Civil hauria investigat irregularitats en la plataforma de la Sagrera. El 2016 es van detenir 13 persones en 15 registres a Barcelona i Madrid per un altre cas d’aquestes característiques.

El País va més enllà i ha assegurat que els suborns no van limitar-se a Catalunya i va estendre’s per Galícia, Astúries,  Euskadi i Castella i Lleó. A més, han insistit que no afectaria únicament trams de tren d’alta velocitat, sinó que a més, hauria una vintena d’infraestructures afectades com carretes, ports i aeròdroms, entre d’altres.