Fins fa no gaires anys, escriure amb la mà esquerra estava considerat un defecte que havia de corregir-se i que va comportar la proliferació de tota mena de mites entorn de les persones esquerranes, de les quals es va arribar a investigar si tenien un coeficient intel·lectual més alt, i es va comprovar que "no és així".

El vocal de comunicació de la Societat Espanyola de Neurologia, Pablo Irimia, explica a Efe que ser esquerrà "no implica una capacitat més gran o intel·ligència" i que aquesta creença deriva del record que algunes persones tenen d'algú esquerrà i "especialment brillant". "S'ha intentat veure si hi ha diferències i realment no se n'han vist", afegeix l'especialista en referència a aquest col·lectiu, que avui celebra el Dia Internacional dels Esquerrans.

Les investigacions demostren que no existeixen diferències en les característiques del cervell entre esquerrans i dretans quant a intel·ligència, capacitat d'aprenentatge o memòria. Tanmateix, el neuròleg precisa que quan s'estudia el cervell amb tècniques d'imatge mentre l'usuari està fent una tasca determinada, sí que es pot establir quin és l'hemisferi dominant.

Així, mentre que en els dretans l'hemisferi esquerre es troba més desenvolupat i és el que controla tant la mobilitat de l'hemisferi dret com la capacitat d'entendre i expressar-se, en el cas dels esquerrans, l'hemisferi dominant pot ser tant l'esquerre com el dret.

Més nivells de creativitat

D'altra banda, als esquerrans se'ls ha associat amb més nivells de creativitat ja que la zona del cervell que controla l'aprenentatge de la música, l'art o el llenguatge es troba a l'hemisferi dret, que és el costat dominant en aquestes persones.

En aquest sentit, el subdirector del Departament de Pedagogia de la Universitat de Castella-la Manxa (UCLM), Javier Rodríguez Torres, afirma que els esquerrans "tenen una forma diferent de percebre el món i situar-s'hi" i en destaca alguns d'"il·lustres reconeguts" en la història, com Mozart o Leonardo da Vinci.

Paradoxalment, en la major part dels individus esquerrans, s'ha observat que tenen el mateix hemisferi dominant que les persones dretanes, segons detalla Irimia. "El desenvolupament del cervell és molt complex i s'estableixen algunes hipòtesis de casos individuals, però això no es confirma en la major part dels casos", afegeix.

El neuròleg també explica que l'ús d'una mà o una altra es troba lligat al desenvolupament del cervell i que es tracta d'"una cosa innata", que es desenvolupa de "manera precoç" al cap de poques setmanes de gestació.

Entre el 10 i el 15%

"Les ecografies han permès demostrar que, a la desena setmana de gestació, la majoria dels fetus mouen el braç dret més que l'esquerre", argumenta Irimia, que també sosté que la preferència manual no es defineix "amb claredat" almenys fins als 4 o 5 anys d'edat. S'estima que entre el 10 % i el 15 % de la població mundial és esquerrana, mentre que més del 85 % són dretans. Uns percentatges alterats si es tenen en compte els esquerrans contrariats, això és, aquelles persones que han estat forçades a utilitzar la mà dreta per motius socials i culturals.

El president de l'Associació Professional de Pedagogs i Psicopedagogs de Galícia (Aferra), José Manuel Suárez, alerta que canviar la preferència manual té conseqüències en l'aprenentatge dels nens, ja que és "contrari a la seva naturalesa" i això provoca que avancin amb molta dificultat.

Irimia també coincideix amb Suárez que aquest tipus de conducta "no és positiva" i considera que encara que l'esmentada actuació no provoqui alteracions en el nen, sí que se sotmet el subjecte a un "trastorn permanent".

També existeixen els ambidextres, és a dir, aquells que utilitzen amb la mateixa habilitat tant la mà dreta com l'esquerra. Irimia afirma que, en la majoria d'aquests casos, hi ha una part del cos que utilitzen millor. "Al principi es pensava que els ambidextres tenien un desenvolupament molt important dels dos hemisferis", diu l'expert, tanmateix, tal com passa entre dretans i esquerrans, no s'ha observat que "hi hagi diferències".