La vaga de treballadors d'Aena prevista per Nadal ha quedat desconvocada després d'arribar a un acord amb el Ministeri de Transports en el qual s'ha desbloquejat la paga de productivitat en tot el grup Aena. Més de 10.000 treballadors estaven cridats a aquesta vaga convocada en solitari per Comissions Obreres (CCOO) que preveien aturades per als dies 22, 23, 30 i 31 de desembre, 5 i 6 de gener de 2023, coincidint amb les vacances de Nadal, i amb les vagues permanents de Vueling i Ryanair. El sindicat advertia aquest dilluns que si no s'arribava a un acord, la vaga es podria estendre a Setmana Santa. El dimarts, CCOO va mantenir una reunió amb les empreses del grup on es va traslladar de manera oficial l'abonament de la productivitat i la seva normalització, per la qual cosa s'ha decidit desconvocar l'atur, apunta CCOO en un comunicat.

La pressió ha estat clau

El sindicat destaca que la pressió exercida en els mitjans de comunicació ha estat clau per donar màxima difusió a la vaga i assegura estar "satisfet" d'haver fet el que corresponia com a sindicat majoritari i "assumint un risc importantíssim en solitari" per recuperar la paga de productivitat i normalitzar-la. Des del sindicat argumentaven que aquesta paga es va deixar de rebre durant la pandèmia del coronavirus conseqüència de la caiguda del tràfic aeri, i actualment, el trànsit aeroportuari ha recobrat nivells pràcticament iguals que els de l'època prepandèmia. També ha assenyalat, que l'empresa participava en un 51% per l'Estat, i ha anunciat que tornarà a repartir dividends entre els seus accionistes. Per aquesta raó, el sindicat al·lega que no existeixen motius per no tornar a cobrar aquesta paga anual, que suposa aproximadament un 2% del salari anual dels treballadors. 

"Sens dubte, la pressió, l'esforç, el treball i la màxima responsabilitat exercida per CCOO en una convocatòria de vaga realitzada en solitari, ha donat el resultat esperat", ha explicat el sindicat. CCOO recorda que l'abonament el percebran els treballadors al costat de la gestió per acompliment en el primer trimestre del pròxim any: 80% en la nòmina de gener i el 20% restant en la nòmina de març.

Vagues als aeroports per Nadal 

La vaga de treballadors d'Aena és l'única que ha estat desconvocada, per tant, el Nadal segueix amenaçat per les vagues dels pilots d'Air Nostrum, i la de tripulants de cabina de Vueling i Ryanair. Els pilots de l'aerolínia Air Nostrum estan cridats a fer vaga durant vuit dies coincidint amb les vacances de Nadal. En concret, la convocatòria serà per als dies 22, 23, 26, 27, 29 i 30 de desembre i el 2 i 3 de gener. L'aturada està convocada pel sindicat Sepla i serà de 24 hores, amb la intenció de protestar pel "bloqueig" en la negociació del conveni que l'empresa va denunciar fa més d'un any.

Per la seva banda, Vueling y Ryanair continuen amb les seves jornades d'aturades permanents. Vueling va començar la vaga l'1 de novembre, i pretén allargar-la fins al 31 de gener de 2023. Les aturades són dilluns, divendres, diumenges i festius. Ryanair també manté la vaga amb aturades de 24 hores de dilluns a dijous. Les protestes, convocades pel sindicat USO, van començar el 8 d'agost i estan previstes fins al 7 de gener de 2023.