Més complicacions per a tots aquells que vulguin agafar un avió aquest Nadal. Els treballadors d'Aena, els pilots d'Air Nostrum i els controladors d'Enaire han convocat diverses jornades de vaga que coincideixen amb les festes nadalenques, sumant-se així a les aturades permanents des de fa mesos de Vueling i Ryanair. Les vagues als aeroports, especialment en dates com Nadal, quan augmenten els viatges en avió, poden provocar un caos generalitzat a conseqüència dels retards i les cancel·lacions. Llargues cues o gent tirada als aeroports són les imatges que podem trobar aquestes festes amb aquesta mena de vagues. 

Convocatòria de vaga de treballadors d'Aena 

Concretament, els treballadors de les empreses del grup Aena van anunciar aquest dilluns diverses jornades de vaga durant les festes de Nadal als aeroports de tot l'estat espanyol. Comissions Obreres (CCOO) registrarà aquesta setmana sis jornades d'aturada: el 22, 23, 30 i 31 de desembre, i també el 6 i 8 de gener. El que pretén el sindicat és recuperar la paga de productivitat pendent del 2020, i ha indicat que el trànsit aeri ha tornat als nivells precovid. “El repartiment de dividends als accionistes privats està autoritzat, i els treballadors exigim la recuperació del que ens correspon”, insisteixen. A l’aeroport del Prat hi ha 1.100 treballadors cridats a la vaga, mentre que a Girona i Reus en són prop de 130 a cada lloc. 

CCOO retreu al Ministeri de Transports i a les empreses del grup (Aena, Enaire i Aeroport Regió de Múrcia) que mostrin "bones paraules" però que no s'estigui materialitzant l'acord per recuperar la paga de productivitat. El sindicat ha recordat que ja va amenaçar de fer vaga durant el pont de la Puríssima, però finalment la mesura va ser descartada pel compromís del Ministeri de resoldre el conflicte. “No permetrem que continuï demorant-se la resposta”, adverteix CCOO amb la convocatòria de vaga de les festes de Nadal. En les sis jornades de vaga convocades, es preveu aturar l'activitat durant vint-i-quatre hores. A més, adverteixen que si passat el 8 de gener tampoc s'arriba a un acord, repetiran la vaga durant la Setmana Santa. 

Pilots d'Air Nostrum

Els pilots de l'aerolínia Air Nostrum estan cridats a fer vaga durant vuit dies coincidint amb les vacances de Nadal. En concret, la convocatòria serà per als dies 22, 23, 26, 27, 29 i 30 de desembre i el 2 i 3 de gener. L'aturada està convocada pel sindicat Sepla i serà de 24 hores, amb la intenció de protestar pel "bloqueig" en la negociació del conveni que l'empresa va denunciar fa més d'un any. "En cap moment hi ha hagut voluntat negociadora", ha denunciat Sepla en un comunicat. A finals de novembre, la companyia va proposar mantenir al 3% l'augment de sou entre 2023 i 2025 tot i la inflació i va proposar que els allotjaments i les dietes es compensessin amb aquest increment. El sindicat també critica que l'empresa es negui a tractar el règim de jornada màxima, així com els canvis de programació. "Els salaris dels pilots d'Air Nostrum estan greument devaluats respecte de les empreses del sector", lamenten els representants sindicals.

Per la seva banda, l'empresa ha apel·lat a la responsabilitat del sindicat advertint que una aturada coincidint amb les festes nadalenques pot provocar "problemes en les vacances de milers de passatgers". En aquest sentit, la companyia ha lamentat en un comunicat la "desproporcionada i injustificada mesura" i demana a Sepla que continuï negociant el conveni. 

Vagues permanents de Vueling i Ryanair 

Aquestes dues convocatòries de vaga se sumen a les permanents de Vueling i Ryanair, i compliquen encara més el panorama als aeroports espanyols. Per la seva banda, Vueling va començar la vaga l'1 de novembre, i pretén allargar-la fins al 31 de gener de 2023. Les aturades són dilluns, divendres, diumenges i festius. L'aturada està convocada per Stavla, que és l'organització de treballadors majoritària entre els tripulants de cabina de Vueling i, segons el Ministeri de Transports, gairebé 2.250 empleats estan cridats a la protesta. La companyia afirma que podrà garantir l'operativa per les vacances de Nadal. 

D'altra banda, hi hA la vaga de tripulants de cabina de passatgers de Ryanair, que també mantenen la vaga amb aturades de 24 hores de dilluns a dijous. Les protestes, convocades pel sindicat USO, van començar el 8 d'agost i estan previstes fins al 7 de gener de 2023. Malgrat les aturades, la companyia ha assegurat que la incidència és de menys de l'1%, i no està afectant cap dels seus vols.